КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

КНУТД прийняв участь у семінарі «Актуальні питання технічного регулювання у легкій промисловості»

Українська асоціація підприємств легкої промисловості «Укрлегпром» 22 лютого 2017 р. провела тематичний семінар «Актуальні питання технічного регулювання у легкій промисловості», організований для керівників галузевих виробничих підприємств. В рамках семінару учасники ознайомились з основними засадами державної політики, базовими законодавчими та нормативними актами у сфері технічного регулювання, організаційними заходами із введення в дію у 2018 році міжнародних стандартів. Зокрема обговорювались питання щодо імплементації міжнародних стандартів у сфері легкої промисловості (ІSO, EN), готовності спецлабораторій до проведення контрольних досліджень, можливостей визнання вітчизняних сертифікатів якості на міжнародному рівні.

 

Спікерами на семінарі виступили фахові експерти Департаменту технічного регулювання Мінекономрозвитку Є.О.Доільніцин, Національного органу стандартизації ДП «УкрНДНЦ» С.В.Павлов і О.З.Луковнікова, ДП «Укрметртестстандарт» Ю.В.Гілевич і Н.В.Азуліна, голова галузевого технічного комітету ТК-125 В.Д.Омельченко, відділу ринкового нагляду Держпродспоживслужби С.В.Литвиненко, представник в Україні австрійського Інституту екології, техніки та інновацій (ТОВ «ЕТІ») Р.Шутов. В обговоренні взяли участь також представники ТДВ «УкрНДІшвейпром», спеціалізованої лабораторії з питань експертизи та досліджень ДФС України, Київського національного університету технологій та дизайну.

 

У ході семінару висвітлювались питання щодо особливостей ринкового нагляду за товарами легкої промисловості на внутрішньому ринку та можливих заходів боротьби з неякісною продукцією. Учасників також було поінформовано про стан, перспективи розробки галузевих стандартів та результати роботи ТК-125, що реалізує державні вимоги з розробки і впровадження національних стандартів у легкій промисловості. Нині в Україні діє 468 національних галузевих стандартів (ДСТУ, ISO, ДСТУ EN, ДСТУ ГОСТ), розроблених ТК 125 після 01.01.1992 р. З них – 195 стандартів, розроблених і гармонізованих з європейськими і міжнародними стандартами, у т.ч. 128 – на текстильну продукцію, 15 – одяг, 40 – взуття, 12 – іграшки. Учасники семінару вивчали також досвід австрійського Інституту екології, техніки та інновацій із впровадження міжнародних стандартів з сертифікації Oeko Tex для стимулювання експорту на зарубіжні ринки.

 

Учасники та експерти в ході обговорення відмітили важливість скоординованої взаємодії всіх сторін, що розробляють та реалізують політику у сфері технічного регулювання. Ними було прийнято рішення підтримати роботу ТК-125 «Легка промисловість» та звернутись до Мінекономрозвитку й національного органу стандартизації ДП «УкрНДНЦ» щодо необхідності включення до Програми робіт з національної стандартизації за державним фінансуванням галузевих стандартів на товари легкої промисловості, які є вагомою складовою внутрішнього ринку України, а також продовжити роботу по гармонізації галузевих стандартів.

 

25.02.2017