КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

VIІ Міжнародна науково-практична конференція «ЕФЕКТИВНІСТЬ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ»

6 жовтня 2017 року у Київському національному університеті технологій та дизайну відбулася VІІ Міжнародна науково-практична конференція «Ефективність організаційно-економічного механізму інноваційного розвитку вищої освіти». Організаторами конференції виступили Міністерство освіти і науки України,  Національна академія педагогічних наук України, Київський національний університет технологій та дизайну, Хмельницький національний університет, Вища школа менеджменту (Республіка Польща), Білоруський торговельно-економічний університет споживчої кооперації (Республіка Білорусь), Державний університет ім. Акакія Церетелі (м. Кутаісі, Грузія), Вища лінгвістична школа м. Ченстохова (Республіка Польща).

Метою проведення міжнародної науково-практичної конференції є репрезентація сучасних досліджень актуальних проблем економіки вищої освіти; професійне обговорення питань забезпечення ефективності організаційно-економічного механізму інноваційного розвитку вищої школи; обмін науковим та практичним досвідом розв’язання  конкретних  проблем підвищення якості  освітньої діяльності українських вишів та рівня їх конкуретноспроможності на світовому ринку освітніх послуг.

Відкрив конференцію Іван Михайлович Грищенко, ректор Київського національного університету технологій та дизайну Міністерства освіти і науки України, академік Національної академії педагогічних наук України, доктор економічних наук, професор. Привітавши учасників та гостей конференції з початком роботи, Іван Михайлович у своєму виступі  наголосив на актуальності та важливості заходу в контексті необхідності підвищення конкурентоспроможності вищої освіти України та її модернізації на інноваційних засадах. Зауваживши, що конференція продовжує започаткований цикл міжнародних науково-практичних конференцій «Ефективність організаційно-економічного механізму інноваційного розвитку вищої освіти України», що були проведені у попередні роки в Київському національному університеті технологій та дизайну та  мали понад 100 учасників на кожній конференції, ректор відзначив, що вагомим науковим результатом дискусій стали 7 спеціальних випусків фахового наукового журналу «Вісник Київського національного університету технологій та дизайну» (серія «Економічні науки»). У своєму виступі Іван Михайлович доповів присутнім про значні досягнення колективу Київського національного університету технології та дизайну у сфері модернізації організаційно-економічного механізму функціонування університету, поділився досвідом ефективного управління, енергоменеджменту та удосконалення структури університету.


З вітальним словом до організаторів, учасників та гостей конференції звернувся президент Національної академії педагогічних наук України, академік Національної академії наук України та Національної академії педагогічних наук України, доктор філософських наук, професор  Василь  Григорович Кремень, який привітав усіх присутніх з початком роботи конференції та підкреслив роль та значення вищої освіти на сучасному  етапі розвитку українського суспільства та обґрунтував конкретні кроки на шляху забезпечення ефективного її розвитку, підвищення конкуренто­спроможності вищих навчальних закладів країни.


Учасників та гостей конференції привітав ректор Державного університету ім. Акакія Церетелі (м. Кутаїсі, Грузія), професор Георгій Гавтадзе, який підкреслив актуальність тематичних напрямів роботи конференції та її платформ, наголосив на необхідності реформування національних систем вищої освіти  з урахуванням вимог сучасного глобалізованого суспільства.


Щирі вітання учасникам та гостям конференції висловив ректор Вищої школи менеджменту у Варшаві (Республіка Польща), професор Павел Чарнецький. Пан Чарнецький привітав з річницею заснування Університету та передав випуск польського наукового журналу Społeczeństwo i Edukacja. Międzynarodowe Studia Humanistyczne (Society and Education. International Humanist Studies), в якому опубліковано статтю про ректора Київського національного університету технологій та дизайну, академіка НАПН України Івана Михайловича Грищенка.


З привітанням учасникам конференції від колективу ДННУ «Академія фінансового управління» виступила Тетяна Іванівна Єфименко, Президент Академії, член-кореспондент НАН України, доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України.


Від імені Українсько-Китайського центру розвитку культури і освіти учасників та гостей з початком роботи конференції привітала його директор -  Вей Лімін,  кандидат педагогічних наук.


На своєчасності та актуальності тематики платформ конференції у своєму виступі наголосив ректор вищого навчального закладу «Національна академія управління», доктор економічних наук, професор Сергій Аркадійович  Єрохін.


З привітаннями учасникам конференції у відеозверненнях виступили Почесний доктор Київського національного університету технологій та дизайну, член правління Німецько-Української Асоціації економіки та науки Хендрик Досс; почесний консул України в Німеччині, професор Ханс-Юрген Досс; Перший проректор Білоруського торговельно-економічного університету споживчої кооперації Сниткова Наталя Олександрівна; Віце-президент Вищої Лінгвістичної школи міста Ченстохова (Республіка Польща) Томаш Кук.


Учасників конференції привітав Президент Асоціації хутровиків України, доктор політичних наук, професор Ігор Теодорович Зварич, який давно та плідно співпрацює з університетом.  За поданням кафедр факультету хімічних та біофармацевтичних технологій та  рішенням Вченої ради КНУТД йому було присвоєно звання «Почесний доктор Київського національного університету технологій та дизайну», вручено диплом та всі необхідні атрибути.

Після перерви роботу VІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Ефективність організаційно-економічного механізму інноваційного розвитку вищої освіти» було продовжено у форматі об’єднаних платформ. Модераторами засідання виступили: ректор вищого навчального закладу «Національна академія управління», доктор економічних наук, професор Сергій Аркадійович  Єрохін, декан факультету економіки та бізнесу КНУТД, доктор економічних наук, професор Олександра Володимирівна Ольшанська, завідувач відділу координації бюджетно-податкової та грошово-кредитної політики ДННУ «Фінансова академія управління», доктор економічних наук, професор Олександр Олексійович Любіч.


Актуальними та корисними були виступи учасників конференції – представників наукових шкіл провідних  українських університетів. Зацікавлення та жвавий інтерес у присутніх викликали доповіді, представлені на різні платформи конференції, з-поміж них виступили:

доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри економічної теорії Сумського державного університету Ольга Володимирівна Прокопенко;


завідувач відділу координації бюджетно-податкової та грошово-кредитної політики ДННУ «Фінансова академія управління», доктор економічних наук, професор Олександр  Олексійович Любіч;


декан факультету економіки та бізнесу Київського національного  університету технологій та дизайну, доктор економічних наук, професор Олександра Володимирівна Ольшанська;


начальник науково-дослідної частини Національного університету «Львівська політехніка», кандидат технічних наук, доцент  Лілія Володимирівна Жук;


завідувач кафедри менеджменту Київського національного університету технологій та дизайну, доктор економічних наук, професор Алла Олександрівна Касич;


доцент кафедри економічної теорії Чернігівського національного технологічного університету Наталя Іванівна Холявко;


докторант кафедри фінансів та фінансово-економічної безпеки Київського національного університету технологій та дизайну Наталя Володимирівна Цимбаленко;


докторант кафедри обліку та аудиту Київського національного університету технологій та дизайну Евгенія Борисівна Хаустова;

доценти кафедри обліку та аудиту Київського національного технологій та дизайну Ольга Миколаївна Бунда та Наталя Йосипівна Родіонова.

У цілому VІІ Міжнародна науково-практична конференція «Ефективність організаційно-економічного механізму інноваційного розвитку вищої освіти» пройшла на високому науковому,   організаційному та практичному рівнях, була достатньо інформативною та корисною, що неодноразово відзначалось у виступах учасників та гостей конференції.


За матеріалами конференції виданий спеціальний випуск  наукового фахового журналу «Вісник Київського національного університету технологій та дизайну» (серія «Економічні науки»).

За результатами роботи прийнято Рекомендації VІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Ефективність організаційно-економічного механізму інноваційного розвитку вищої освіти».

09.10.2017