КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Університет генерує роботу кластеру

Два роки тому Київський національний університет технологій та дизайну ініціював і виступив співзасновником Київського освітнього інвестиційно-технологічного кластеру легкої промисловості. Крім навчального закладу до нього увійшли провідні столичні підприємства та міська влада.

Тоді цей крок КНУТД у галузі назвали черговим підтвердженням його лідерства, цього разу в організаційній роботі. Адже зусилля об’єднали науковців, підприємців і представників влади для досягнення спільної мети.

Слід звернути увагу на те, що в назві кластеру на першому місці стоїть слово «освітній». А це значить, що всі інновації спрямовані не лише на розвиток галузі, але й одночасно на підготовку спеціалістів, які зможуть працювати в умовах завтрашнього дня. Тому в роботі кластеру беруть участь не лише науковці, але й студенти.

Один з прикладів ефективності такої роботи університет продемонстрував на 35-й міжнародній спеціалізованій виставці взуття, шкіри та хутра, яка нещодавно завершилась у Києві. Навколо стенду університету стояла черга вітчизняних підприємців-взуттєвиків. Що ж їх привабило?

Сьогодні галузь працює на колодках іноземного виробника. Їх вартість значна, крім цього стопа українця має свої особливості, які потрібно врахувати, щоб зберегти здоров’я співвітчизників.

Наше найперше завдання, – каже ректор КНУТД академік НАПН України Іван Грищенко, – надавати якісні освітні послуги. Кластерна форма організації сприяє цьому. Вона дає можливість об'єднати всі кафедри і факультети єдиною метою. Відтак студенти черпають в університеті не лише знання, але й дух творчості, невтомного пошуку.

Повертаючись до виставки, хочеться підкреслити ще одне: університет запропонував Україні шлях економії валюти. Справа тепер за тим, аби станок для виготовлення колодок запустити в серійне виробництво.

28.01.2018