КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Виробнича практика студентів КНУТД у Польщі

У рамках співробітництва між Київським національним університетом технологій та дизайну та швейним підприємством «Flaxpol» (м. Ключборг, Польща) нас, студентів кафедри ЕПО факультету дизайну – Сидорук О. В., Гоцик А. О. та студентів кафедри ТКШВ факультету індустрії моди – Германюк Р.А., Кошева Д.О. денної форми навчання за спеціальністю 182 Технологія виробів легкої промисловості, освітніх програм «Моделювання, конструювання та художнє оздоблення виробів легкої промисловості» та «Конструювання та технології швейних виробів» відповідно, направили з 12 лютого до 10 березня 2018 року у Польщу для проходження виробничої практики протягом місяця.

У день приїзду нас зустрів на вокзалі представник з підприємства та допоміг заселитись у квартиру, в якій мешкали випускники нашого університету Христина Нічведа та Юлія Гуляй, що працюють на фабриці. Дівчата гостинно нас прийняли та розповіли про всі умови для того, щоб ми почували себе як вдома.

Спочатку нас познайомили з робітниками, провели екскурсію на виробництві, під час якої ми ознайомилися з різноманітним обладнанням. Ми дізнались, що підприємство виготовляє спеціальний одяг різного асортименту та призначення.

 

Нашим керівником на фабриці була Beata Dworacka.

Надалі спілкування здійснювалось з керівництвом через Христину Нічведу.

Перший тиждень ми працювали у швейному цеху пришивали кишені, обметували зрізи, зшивали рельєфи на двоголовій машині тощо.

Надалі нас перевели у бюро конструкцій та технологій (БКТ). Спочатку відбулось ознайомлення з великим асортиментом виробів, який виготовляється на підприємстві, з різновидами тканин та фурнітури. Під час практики ми розробляли технологічні послідовності обробки виробів, виконували розкладки лекал, рисували технічні рисунки у графічному редакторі «Corel Draw»

 

розробляли програми для вишивальних машин.

 

Найцікавішою була робота у САПР «Optitex», в якій ми будували базові конструкції одягу різного призначення, виконували моделювання різної складності та робили градацію. Також у нас була змога попрацювати на дигітайзері.

 

Попри те, що ми не зовсім знали польську мову, вищеназвані випускниці нашого університету охоче допомагали нам знайти порозуміння з працівниками підприємства, навчали нас та пояснювали деякі особливості.

Сучасне обладнання та злагоджена робота співробітників швейного підприємства дозволяє відшивати понад 2000 одиниць виробів за добу, що свідчить про велику потужність та місце на європейському ринку.

У вихідні дні ми ходили на екскурсії по місту та мали нагоду відвідати інші міста, зокрема Вроцлав та Прагу.

 

Насиченою, цікавою та надзвичайно пізнавальною виявилась програма практики. Ми дуже вдячні нашому університету за можливість проходження практики на європейських фабриках, які дають змогу поглибити отримані в університеті знання та практичні навички за обраною спеціальністю, перейняти їх міжнародний досвід, застосовувати його на виробництвах в нашій країні та ділитися здобутими навичками з іншими студентами.

Особлива вдячність працівникам швейного підприємства «Flaxpol» за надану змогу проходження практики у них на виробництві.

 

Студенти групи БШМК-14 та БШЕ-14.

27.03.2018