КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Великодня світлиця

«Великодня світлиця» - така назва заходу, який провели 4 квітня 2018 року викладачі кафедри філософії, політології та українознавства для студентів першого курсу КНУТД.

Філософське тлумачення української орнаменталістики, історія писанкарського мистецтва та майстер – клас, на якому студенти спробували власноруч зробити візерунки на писанці, секрети майстерності та занурення в глибинну сутність давньослов'янської міфології – основна мета такої зустрічі.

Чому писанку малюють на яйці? Бо воно знає таємницю виникнення світу. Так принаймні стверджують міфи і легенди різних народів світу.

Що зображали  на писанці? Те, що і на вітальних листівках. Але суть писанки не тільки у красивих візерунках. Справжня писанкарка намагалася якнайточніше передати давні символи, які передаються віками. Існує ціла абетка символічного письма.

Українська писанка стала невід’ємною частиною Великодня. Писанку вважали чудодійною вже з нанесенням на неї орнаменту. Це своєрідний оберіг, завдяки якому ми на якийсь час повертаємося в далеке минуле нашого народу, відчуваємо духовну єдність поколінь, вона є місточком між людьми.

Студенти першого курсу взяли участь і у конкурсі творчих студентських робіт «Великодні  барви», організованому кафедрою ФПУ.

Викладачі кафедри філософії, політології та українознавства щиро бажають всім весняного оновлення і духовного пробудження!

17.04.2018