КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ПІДСУМКИ ТИЖНЯ СУЧАСНИХ ХІМІЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В КНУТД

15–19 квітня 2024 року кафедра хімічних технологій та ресурсозбереження та факультет хімічних та біофармацевтичних технологій КНУТД гостинно відкрили свої двері для усіх бажаючих та запросили до подорожі у Світ сучасних хімічних технологій!

Розпочався тиждень із презентації освітніх програм та діяльності кафедри. Насамперед доктор технічних наук професор Вікторія Плаван, завідувачка кафедри привітала всіх присутніх та ознайомила з історією кафедри, її діяльністю, освітніми програмами, за якими здійснюється підготовка здобувачів усіх рівнів освіти, можливостями працевлаштування. Також до відвідувачів звернулася доктор педагогічних наук, професор  Тетяна Деркач, декан факультету, яка підкреслила важливість отримання сучасної базової технічної освіти.

 

Початком низки тематичних заходів було проведення OpenLab «Хімічні технології текстильних матеріалів» під керівництвом старшого викладача кафедри хімічних технологій та ресурсозбереження кандидата технічних наук, доцента  Ірини Ляшок. З метою популяризації хімічних технологій серед здобувачів освіти КНУТД на OpenLab завітали студенти освітніх програм «Хімічні технології та інженерія», «Технології захисту навколишнього середовища» факультету хімічних та біофармацевтичних технологій та  студенти освітніх програм «Індустрія моди», «Комп’ютерний дизайн в індустрії моди» факультету мистецтв і моди.  Учасники мали можливість ознайомитися з видами барвників та пофарбувати зразки текстильних матеріалів у різні кольори, а власноруч пофарбовані зразки залишити собі на згадку.

 

16 квітня марафон підхопив доцент кафедри хімічних технологій та ресурсозбереження доктор технічних наук, доцент Володимир Хоменко, який усіх охочих ознайомив з оновленою навчально-науковою лабораторією «Новітні матеріали і процеси в електрохімічній енергетиці». Лабораторію оснащено найсучаснішим обладнанням відомих зарубіжних та вітчизняних виробників, зокрема автоматичними багатоканальними системами для електрохімічних досліджень ARBIN, комплексом для вимірювання електромагнітних параметрів екранування, ІЧ-Фур’є спектрофотометром Shimadzu IRAffinity-1S, аналізатором розмірів наночастинок методом динамічного світлорозсіяння BeNano 90 тощо. Особливе зацікавлення у студентів викликав рентгено-флуоресцентний спектрометр X-Supreme 8000, який визначає елементний склад матеріалів. Дівчата з великим задоволенням визначили склад сплавів, із яких виготовлені їх прикраси.

 

 

Продовженням програми було проведення 17 квітня відкритої лекції з теми «Нові напрямки розвитку хімічних технологій». Доктор технічних наук, професор Вікторія Плаван, завідувачка кафедри хімічних технологій та ресурсозбереження дуже доступно та цікаво розповіла про те, як хімічна промисловість України долає сучасні виклики, про нові напрями розвитку хімічних технологій не лише в Україні, а й у всьому світі, а також наголосила на важливості розвитку інженерних наук хімічного спрямування.

 

18 квітня було проведено відкриту лекцію Андрія Джітіану, професора Нью-Йоркського університету з теми «Антикорозійні властивості гібридних стекол, отриманих хімічним методом золь-гель технології». Модератором виступив доцент кафедри хімічних технологій та ресурсозбереження доктор технічних наук, доцент Володимир Хоменко, який представив загалу зарубіжного колегу, коротко ознайомив усіх з тематикою лекції, розглянутими методами синтезу матеріалу та сферами застосування готового продукту. Інформативність лекції сприяла розширенню світогляду здобувачів освіти молодших курсів, а також поглибленню знань у фундаментальній підготовці студентів-магістрів та аспірантів.

 

На завершення 19 квітня відбулася презентація нової освітньо-професійної програми другого (магістерського) рівня «Технології 3Д-друку». Гарант програми професор кафедри хімічних технологій та ресурсозбереження доктор технічних наук, професор Богдан Савченко охоче розповів про особливості цієї  програми, перспективні напрями технологій 3Д-друку та затребуваність у багатьох галузях виробництва. Доктор технічних наук, професор  Вікторія Плаван, завідувачка кафедри,  та доктор педагогічних наук, професор Тетяна Деркач, декан факультету, закцентували на актуальності програми та побажали вдалого старту.

На завершення Тижня сучасних хімічних технологій було проведено майстер-клас з адитивних технологій, який підготували викладачі кафедри доктор технічних наук, професор Богдан Савченко, доктор технічних наук, професор  Надія Сова та кандидат технічних наук, доцент Дмитро Новак. Присутні ознайомилися із процесом виготовлення 3Д-виробів: від створення комп’ютерної моделі до формування готового продукту на 3Д-принтері. Бажаючі отримали на пам’ять невеликі сувеніри, створені в лабораторії.

 

Проведення подібних заходів, сприяє популяризації сучасних хімічних технологій з-поміж молоді, відіграє важливу роль у обміні креативними ідеями в різних сферах хімічних технологій та екологічного інжинірингу.

29.04.2024