КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Дисципліна вільного вибору студентів спеціальної професійної підготовки здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» факультету хімічних та біофармацевтичних технологій (ДВСПП)

ОПИС МОДУЛЯ

 

Назва дисципліни: Аналітичний (техно-хімічний) контроль біотехнологічних виробництв.

Тип модуля:  вільного вибору студента.

Семестр: 7.

Обсяг модуля:  загальна кількість годин – 180; кількість кредитів ЄКТС – 6.

Результати навчання:

знати: предмет і завдання інструментальних методів аналізу, їх значення для практичної діяльності фахівців-біотехнологів; основні поняття, розділи та види фізико-хімічного аналізу, хімічні реактиви, прилади, посуд; теоретичні основи методів виділення, розділення, концентрування (осадження, екстракція, хроматографія); теоретичні основи та практичне застосування інструментальних методів аналізу (оптичних, електрохімічних, хроматографічних тощо);

вміти: здійснювати хімічний контроль (визначення концентрації розчинів дезинфікувальних засобів, титрувальних агентів, концентрації компонентів поживного середовища тощо), технологічний контроль (концентрації джерел вуглецю та азоту у культуральній рідині упродовж процесу; концентрації цільового продукту); мікробіологічний контроль (визначення мікробіологічної чистоти поживних середовищ після стерилізації, мікробіологічної чистоти біологічного агента тощо), мікробіологічної чистоти та стерильності біотехнологічної та фармацевтичної продукції;

володіти навичками: виконувати експериментальні дослідження з вдосконалення біологічних агентів;

здатен продемонструвати: уміння аналізу сировини, матеріалів, напівпродуктів, цільових продуктів біотехнологічного виробництва.

Програмні результати навчання: ПРН2, ПРН7, ПРН12, ПРН13, ПРН20.

Необхідні обов’язкові попередні та супутні модулі (пререквізити і кореквізити): контроль та керування біотехнологічними процесами, процеси та апарати біотехнологічних виробництв, загальна біотехнологія, екологічна біотехнологія.

Зміст навчального модуля: Методи постадійного контролю біотехнологічних процесів, зони виробництва, технологічних продуцентів, біологічно активних субстанцій, сировини, біопрепаратів та біопродукції (спектрометрія, термометрія, аналітична та препаративна біохімія і мікробіологія). Визначення мікробного числа, колі- титру та колі- індексу забруднень, контрольних показників біотехнології дріжджів, ферментолізу вуглеводної сировини, ферментаційних процесів бродіння та біотрансформації, контролю в клітинній, генній, хромосомній інженерії, імуноферментний та біосенсорний аналіз, зондування та визначення слідів ДНК.

Види навчальних занять: лекція, лабораторне, консультація.

Форма навчання:  денна, заочна.

Методи навчання: словесний, пояснювально-демонстраційний, репродуктивний, метод проблемного викладання, дослідницький.

Методи контролю: усний, письмовий, тестовий.

Форми підсумкового контролю: екзамен (семестр 7).

Засоби діагностики успішності навчання: індивідуальне завдання, тести, питання для поточного і підсумкового контролю.

Мова навчання: українська.