КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

У Житомирському обласному літературному музеї відкрилась експозиція про творчість Вадима Крищенка

Чималенький літературно-мистецький і науковий десант висадився цими днями у Житомирі. Його відрядила в місто над Тетерів-рікою столиця. «Десантники» взяли участь у знаковій події – відкритті в обласному літературному музеї розгорнутої експозиції про творчість славного земляка житомирян, поета-пісняра, народного артиста України, почесного доктора Київського національного університету технологій та дизайну Вадима Крищенка.

У Житомирі народилися й жили його батьки, тут зростав і сам Вадим у прекрасній вчительській сім’ї. Тут у 23-й школі (нині гімназії) він навчався. Уже в шостому класі за участю вчителя музики написав свою першу пісню, яка з успіхом прозвучала на міському огляді художньої самодіяльності.

Той перший росточок дав гінкі плоди, за які Вадима Дмитровича нині називають батьком сучасної пісні. Він знаний творець більшості українських хітів, які на устах мільйонів українців. Згадаймо хоча б такі перлини, як: «Хай щастить вам, люди добрі!», «Одна-єдина», «Гей ви, козаченьки», «Кришталеві чаші», «Батько і мати», «До маминих очей», «Усі ми прагнемо любові», «Я – України син», «Вставаймо, браття-українці!», «Берег любові», «Білі нарциси», «Вишенька-черешенька»… А як тут не згадати створену на його слова своєрідну виставу-реквієм «Хай святиться ім’я Твоє, або Десять Господніх заповідей», що вже кілька разів з великим успіхом виконувалась на сцені столичного Палацу мистецтв «Україна».

Серед численних експонатів – книги письменника (а їх близько шістдесяти), пісенники, вельми цікаві фотографії, численні газетні й журнальні публікації, дещо з особистих речей, серед яких відзнаки фестивалів, грамоти, призи, подячні листи, подарунки від прихильників його таланту.

На відкритті експозиції виступив ректор Київського національного університету технологій та дизайну академік Іван Грищенко. «Те, що нині тут відбувається, – наголосив він, – це значна подія не тільки для житомирян. Ми заслужено вшановуємо талант Вадима Дмитровича Крищенка, воістину народного пісняра. Нашому вишу надзвичайно повезло, що в його складі трудиться такий потужний носій українського слова. Більшість йог пісенних творів – це своєрідні молитви до Бога, до України, до своєї незабутньої матусі. Наші викладачі й студенти шанують Крищенкові поезії й пісні, бо вони зіткані з добра й любові».

На згадку про цю історичну подію ректор вручив Вадиму Крищенку виготовлений в університеті рушник «на добро і многая літа»… 

На віддяку цієї події – відкритті своєрідного музею в музеї – В. Крищенко і його творчі друзі, столичні артисти дали для житомирян великий концерт, який транслювався у прямому ефірі на обласному телебаченні. Глядачі, котрі переповнили зал Житомирської державної телерадіокомпанії, щедро винагороджували оплесками Анатолія Паламаренка, народних артистів України Аллу Попову, Павла Дворського, Наталію Шелепницьку, заслужених артистів України Дмитра Андрійця, Ірину Шинкарук, Ярославу Руденко, іскрометний гурт «Козацькі забави» на чолі з народним артистом України Андрієм Вересом.

 

Особливі оплески випали на адресу «винуватця» презентації. Зворушений, сяючий, молодий душею він щедро ділився своїми новими віршами.

01.11.2017