КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Студенти факультету економіки та бізнесу про свої враження від практичного стажування у готелі Seven Seasons Hotel&SPA в Болгарії

Протягом лютого-березня 2018 року в рамках співпраці факультету економіки та бізнесу та готелю Seven Seasons Hotel & SPA (Бансько-Баня, Болгарія) студенти 3-го курсу освітньої програми «Туристичний бізнес», Олександр Дейнека та Дмитро Рісухін пройшли практичне стажування, протягом якого вони вивчили готельно-туристичний виробничий процес та отримали практичні навички у готельному обслуговуванні туристів.

 

Саша Дейнека з радістю поділився власним досвідом та своїми враженнями від роботи у типовому готелі Європейського Союзу:

«Вже минають останні дні нашого перебування в невеличкому готелі поблизу м. Бансько, і через кілька днів ми залишимо ці надзвичайно красиві місця, повернемось  додому, до нашого звичайного студентського життя.

Пишу від імені обох учасників цієї програми – від себе та свого одногрупника Діми Рісухіна. І роблю це не просто так, адже тепер знаю, що вирушаючи з кимось на роботу в іншу країну (там, де інша мова, правила, поведінка та культура людей, та й взагалі, люди самі по собі - інші),  обов’язково зближуєшся з людиною, адже переживаєш разом одні й ті самі емоції, вирішуєш спільні проблеми та проводиш багато часу разом. Спочатку, можливо, буде дещо важко, але до всього звикаєш разом і я надзвичайно радію, що саме «цей» Діма із трьох, які навчаються в моїй групі, був зі мною на стажуванні (тільки йому про це не кажіть).

Не буду писати про те, скільки тут платять, скільки все коштує та який готель найкращий. Краще напишу про те, як ми тут себе відчували. За весь час мого перебування тут, жодного разу не пошкодував, що поїхав. І поки не забув, хотів би подякувати всім, хто допоміг мені отримати такий досвід та можливість пройти практику в європейському готелі - декану факультету економіки та бізнесу Олександрі Володимирівні Ольшанській та нашому викладачу з туризму, доценту кафедри бізнес-економіки Валерії Володимирівні Костинець.

 

Болгарія надзвичайно схожа на Україну. Починаючи від гарних краєвидів та закінчуючи дружелюбними людьми - все це нагадує рідні краї. Так, є відмінності, які можуть вас дещо здивувати: пристрасть до ракії,  непереборне бажання болгар у всю їжу кидати «сирене» та катастрофічно малу кількість натуральних блондинів. Але це ні в якому разі не проблема! До всього цього звикаєш і все це навіть починає подобатися. А краса гір взимку в поєднані із теплою сонячною погодою кожен ранок піднімають вам настрій. Це й справді класно, коли в лютому місяці можеш собі дозволити полежати на шезлонгу під теплим сонцем. Особливо, якщо хтось не в захваті від зими, як я.


Проблем із взаємопорозумінням з болгарами та іншими відпочиваючими не виникає. Більшість туристів вас зрозуміє, якщо ви будете розмовляти до них рідною мовою (або російською). Тим більше, що майже кожен болгарин, із яким мав нагоду поспілкуватись, пригадав одну або кілька історій, як він відвідував Україну. Я серйозно. До речі, досить швидко почав розуміти, де ставити наголоси в словах та розуміти болгарську мову. Одного разу, наприклад, проговорив (якщо це можна так назвати) півтори години із нашим кухарем Геннадієм, який для нас уже став «Генчо». Тут не засумуєш, а у вільний час можна займатись, чим завгодно.

…І через певний час перестаєш себе відчувати чужим. Звичайно, ми сумували за рідними, друзями та (не думав, що так скажу) одногрупниками  і хотіли повернутися додому. Але все частіше ловлю себе на думці, що вже сумую за Болгарією, за нашим готелем, болгарами, Балканськими горами та всім іншим, до чого я вже встиг звикнути та полюбити».


Слід зауважити, що наші студенти також залишили по собі гарні враження у представників болгарської сторони, їх сумлінною роботою дуже задоволені менеджери готелю. Хлопці повернулись до звичайного студентського життя, але той  досвід та практичні навички, які вони отримали під час практики в Болгарії, обов’язково допоможуть їм як у навчанні, так і в подальшому професійному зростанні.

19.04.2018