КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

«Оптичні ілюзії» - спільний проект кафедри фізики та кафедри дизайну

Результатом співпраці кафедр фізики та дизайну стало створення спільного проекту під робочою назвою «Оптичні ілюзії». При роботі над проектом передбачається декілька напрямків як наукової, так і творчої діяльності. Першим кроком стала візуалізація сутності фізичних явищ, зокрема оптичних, шляхом художніх та мистецьких прийомів та засобів з використанням реальних фізичних об’єктів. Для реалізації поставлених цілей була створена робоча група під керівництвом зав. кафедрою дизайну Овчарека Володимира Євгеновича та зав. кафедрою фізики Ковальчука Олександра Васильовича у складі співробітників кафедр: доц. Довженко Ірини Борисівни, доц. Олейнікової Ірини Веніамінівни.

Студенти, які проходять підготовку за спеціальністю «Дизайн» та спеціалізацією «Фотовідеодизайн» створюють свої відеоролики по демонстрації фізичних оптичних явищ та приладів, що дозволяють їх спостерігати та вивчати

 

Студенти з великою зацікавленістю спостерігають за природними та штучними оптичними явищами та ілюзіями, що можуть бути продемонстровані завдяки властивостям світла.

Робочий момент при відео зйомці дифракції лазерного випромінювання на спеціальному обладнанні

 

Наступним кроком у діяльності проектної групи планується створення демонстрацій оптичних ілюзій та інсталяцій з їх наступним відображенням в продуктах фото- та відеодизайну.

Обговорення концепції подальшого співробітництва

 

Створення подібних проектів слугуватиме популяризації науки, сприятиме естетичному розвиненню молоді при дослідженні навколишнього світу. Зацікавленість студентів-дизайнерів в дослідженні фізичної сутності багатьох оптичних явищ спонукає до створення факультативного курсу по фізичним основам оптичних явищ і впровадженню його в освітню програму.

Результати співпраці були представлені 5 червня 2018 року на відкритому показі відео робіт студентів фото-відео-дизайнерів (гр.гр.БДФ1-15, БДФ2-15) за темою: «ІСТОРІЯ ПРЕДМЕТУ» з дисципліни «Режисура зйомки і монтажу». Було продемонстровано 19 робіт, більшість з яких були високо оцінені комісією.

Серед представлених робіт особливо слід відмітити такі роботи студентів групи БДФ1-15, як: Бакка Катерина «Пірометр», Віцінська Ксенія «Призма», Гончаренко Єлизавета «Дифракційна решітка», Данилко Анна «Призма», Ковганич Наталія «Дифракційна решітка», Мокрогуз Марія «Призма» та роботи студентів групи БДФ2-15: Абдураімова Валерія «Призма», Дахкільгова Крістіна «Теплота» (Оптичний пірометр), Єрмоленко Дмитро «Призма», Кальченко Марія «Відображення призми», Павлідіс (Назаркіна) Уляна «Історія предмету призми», Радченко Альона «Дифракція кольору» (Дифракційна решітка), Родіна Валентина «Цукрометр», Тумаркіна Анна «Дифракційна решітка». Фрагменти двох робіт можна переглянути тут.

03.07.2018