КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Неймовірний день вишиванки у КНУТД

Студенти, викладачі, співробітники – увесь колектив Київського національного університету технологій та дизайну з великим натхненням долучився до відзначення Дня вишиванки.

Вишиванка – є символом єдності нації. Крім цього вона є багатогранним елементом культури, традицій, історії та самобутності українського народу. Вишиванка характеризується різноманітністю оформлень у кожній області України. Тут ви знайдете індивідуальні візерунки та техніки вишивки, набір квітів, відмінне забарвлення. З давніх-давен вишиванки були наділені багатьма символами – їй відводилось місце оберегу. За традиціями на будь-яку важливу подію у житті головним подарунком була вишиванка: її дарували при народженні, на весілля, на заручини...

Мистецтво вишивки маленькі дівчатка освоювали з раннього дитинства. Кожна матуся передавала свої таємниці цієї справи та наголошувала на символах, що мають бути на вишиванці. Зберігаючи традиції, українці зуміли передати код нації наступним поколінням та об’єднати усіх представників України задля підтримки добрих і світлих справ. День вишиванки має на меті продемонструвати самобутність кожного з нас, нашу громадянську позицію, культурну освіченість та духовну свідомість!

 

 

Приємно зустрічати людей на вулиці в національному одязі… Але ще більшою гордістю є те, що молодь та інтелігенція Київського національного університету технологій та дизайну ставляться з пошаною до цього Дня та з великим задоволенням вдягають ошатну етнічну вишиванку. У такі дні посмішка з обличчя не зникає, а душа наповнюється життєвою енергією. Неймовірна гамма почуттів.

 

 

Наш студентський актив і керівництво університету підійшли з креативом до Дня вишиванки та створили святкову атмосферу. Було проведено конкурс на кращу студентську вишиванку. Краса та вишуканість вбрання переможців не залишила байдужим жодного з присутніх.

 

Кращі вишиванки КНУТД-2019!

Програма святкування продовжилась запальними танцями та піснями у виконанні учасниці фольклорного ансамблю «Червона калина» Тетяни Кисляк.

  

Важливим елементом всього цього дійства є підтримка та зацікавленість у вивченні українських традицій і звичаїв з боку іноземних студентів, які теж не залишились осторонь та долучилися до святкування.

 

В актовій залі було проведено майстер-класи з плетення українського вінка, експонувалися українські національні строї різних часів та регіонів України, вишиванки, виконані у різноманітних художніх техніках, рушники. Лунали вірші Ліни Костенко, демонструвалися студентські презентації про українську орнаменталістику. Для підсилення святкового настрою було додано музичний супровід.

  

Студенти навчаються таємницям вишивки та знайомляться з історією українського національного костюма

Студенти із захватом розповідали сімейні історії своїх вишитих сорочок, пишалися власними сімейними реліквіями. Викладач кафедри філософії, політології та українознавства Множинська Руслана Володимирівна розповіла присутнім про історію українського національного костюма та філософське тлумачення старовинної вишитої символіки.

 

Фото зроблені в цей день цілком і повністю передають позитивний настрій професорсько-викладацького складу, ректора та студентів. Свято видалося феєричним з глибоким підтекстом та ідеєю! Дякуємо всім за участь та повагу до своєї культури та історії!

20.05.2019