КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

VІІІ МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

24 жовтня 2019 року в Київському національному університеті технологій та дизайну відбулась VІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Енергоефективний університет».

Метою конференції був обмін інформацією та досвідом з питань розроблення та реалізації інноваційних проектів з енергозбереження серед представників вищих навчальних закладів, вітчизняних та міжнародних організацій і фондів, провідних фахівців, науковців, представників місцевої влади та громадських об’єднань.

Конференцію вітальним словом відкрив директор Навчально-наукового інституту інженерії та інформаційних технологій професор Ігор Васильович Панасюк. На конференції були присутні представники  Міністерства розвитку громад та територій України, Українського союзу промисловців і підприємців, Всеукраїнської екологічної ліги, Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління, Інституту відновлюваної енергетики НАН України, а також директори підприємств «Аматі-Сервіс», «Дойчелектросервіс», «І.Б.С», «Екотерм груп». Ігор Васильович зазначив, що в роботі конференції беруть участь науковці та представники бізнес кіл з Азербайджану, Данії, Ірландії, Німеччини, Польщі, Словенії, Туреччини.

 

 

З вітальним словом до учасників та гостей конференції звернувся ректор Київського національного університету технологій та дизайну, академік Національної академії педагогічних наук Іван Михайлович Грищенко.

Іван Михайлович подякував партнерам за підтримку конференції. Він зазначив, що конференція відбувається у дні святкування 89-ої річниці з дня заснування  Університету.

Ректор  охарактеризував основні досягнення, наголосивши на важливості енергоефективності та енергозбереження у функціонуванні університету. Побажав учасникам конференції отримати корисну інформацію, нові комунікації та гарний настрій.

 

 

Учасників та гостей конференції привітав Дмитро Ігорович Петрунін, генеральний директор Директорату енергоефективності Міністерства розвитку громад та територій України. Він зазначив, що пріоритетним напрямом роботи Міністерства є зменшення витрат громадян і бюджетних організацій на енергоресурси за рахунок впровадження заходів  з енергоефективності. Дмитро Ігорович подякував ректору за відкриття в університеті «Центру енергоефективності» і підготовку фахівців-енергоменеджерів. Побажав усім учасникам конференції успішної та плідної роботи.

 

 

Щирі вітання учасникам та гостям конференції висловив Сергій Мефодійович Прохоров, перший віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП). Він підкреслив, що для УСПП енергоаудит промисловості є глобальною проблемою, яку необхідно вирішувати разом з науковцями. Сергій Мефодійович побажав учасникам конференції наукових здобутків, нових знань та успіхів в розбудові нової ефективної України. 

 

 

До учасників та гостей конференції з привітанням звернулась Тетяна Валентинівна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги. Вона підкреслила, що університет досягнув значних успіхів у сфері енергоефективності. Тетяна Валентинівна зазначила, що турбота про збереження довкілля є важливим і складним завданням людства, яке пов’язано з вичерпанням природних ресурсів, в тому числі енергетичних. Крім того, для України питання енергоефективності та енергозбереження є питаннями національної безпеки у складних політичних і економічних умовах. Необхідна перебудова промисловості на абсолютно нових засадах з використанням нових видів енергії. Тому підготовка сучасних фахівців на засадах енерго- та ресурсоефективності є важливим завдання. Тетяна Валентинівна запропонувала ректору впровадити в університеті стандарти «Зеленого офісу».

 

 

Учасників та гостей конференції привітав Олег Альбертович Машков, проректор з наукової роботи Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління, який зазначив, що жодний університет України не може порівнятися з рівнем енергоефективності у Київському національному університеті технологій та дизайну. Олег Альбертович підкреслив актуальність наукових напрямів роботи конференції, наголосивши на необхідності державної підтримки наукових шкіл з енергоефективності в галузі екології. Побажав учасникам нових досягнень і цікавих дискусій.

 

 

Щирі вітання учасникам та гостям конференції висловив Алі Салім огли Керимов, старший інженер компанії Solar Qaz export (Азербайджан), який побажав творчих успіхів і натхнення. Він зазначив, що знання, які він отримав під час навчання у Київському національному університеті технологій та дизайну, дозволили йому стати провідним спеціалістом у компанії Solar. Висловив подяку викладачам та ректору університету.

 

 

У роботі цьогорічної VІIІ Міжнародної науково-практичної конференції «Енергоефективний університет» взяли участь:

 

 

Dmitry Polyakov - Area Sales Director Lucas-Nuelle GmbH з доповіддю «Lucas-Nuelle: Efficient didactic systems for efficient electrical energy».

 

 

Олександр Сабіщенко - консультант проекту "Енергоефективність у громадах II" міжнародної компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH з доповіддю «Від енергозбереження до енергоефективності із використанням гібридних систем альтернативних джерел енергії».

 

 

Ірина Шведчикова - професор кафедри енергоменеджменту та прикладної електроніки Київського національного університету технологій та дизайну з доповіддю «Освітні тенденції в сфері енергозбереження».

 

 

Олександр Щербатий - торговий представник з продажу котельної техніки - HERZ | Binder ДП "Герц Україна" з доповіддю «Технологічні рішення в спалюванні біомаси від HERZ та Binder».

 

 

Марина Шовкалюк – доцент кафедри теплотехніки та енергозбереження  Національного Технічного Університету України "Київський Політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" з доповіддю «Енергоефективний кампус КПІ ім. Ігоря  Сікорського: інструменти та методи».

 

 

Павло Сердечний – магістр кафедри теплотехніки та  енергозбереження  Національного Технічного Університету України "Київський Політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" з доповіддю «Використання енергетичного моделювання будівель при розробці проектів з підвищення енергоефективності».

 

З короткими повідомленнями виступили:

Володимир Бобровник – головний інженер Київського національного університету технологій та дизайну  на тему «Реалізація Програми "Підтримки заходів енергозбереження та енергоефективності Київського національного університету технологій та дизайну" на 2019-2023 роки».

Андрій Пономаренко – ПРАО Державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильска АЕС» на тему «Особливості утилізації радіоактивних відходів на ЧАЕС» .

Олександр Мірошник – професор, завідувач кафедри електропостачання та енергетичного менеджменту Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. Петра Василенка на тему «Енергоощадні рішення для систем електропостачання побутових споживачів».

Леся Зуб – завідувач лабораторією охорони та відтворення біорізноманіття Державної установи "Інститут еволюційної екології Національної академії наук України" на тему «Оцінка впливу об'єктів енергетики на природні комплекси».

В рамках VIII Міжнародної науково-практичної конференції «Енергоефективний Університет» відбувся студентський конкурс плакату «Збережи ENERGY-2019». На конкурс було представлено 150 робіт студентів КНУТД 3-5 курсів кафедри «Рисунка та живопису» факультету «Дизайн», виконані під керівництвом викладачів: проф. Гули Є.П., доц. Бистрякової В.Н., доц. Кугай Т.А., доц. Мазніченко О.В., ст. викл. Буртового А.М., ст. викл. Осадчої А.М. Художній керівник конкурсу - доц. Мазніченко О.В.

 

 

 

Студентські роботи отримали схвальні відгуки від всіх учасників конференції.

Призові місця у Конкурсі вибороли студенти:

Гран-Прі

Недзельська Олександра гр. БДр2-16

плакат «Увімкни енергозберігаючий режим»

 

Номінація «Енергозбереження – шлях до майбутнього»

1 місце –

Вшивкін В’ячеслав гр. БДр2-16 - плакат «Збережи енергію»

2 місце –

Голутько Микита      

гр. БДр2-16 - плакат «Електротротуар»

3 місце -     

Романенко Богдана гр. БДр5-17

Серія плакатів з енергозбереження

Номінація «Альтернативні джерела енергії»

1 місце –

Сюр Олена

гр. МгДр5-17 - плакат  

«Зроби вірний вибір»

2 місце –

Кружиліна Катерина гр. МгДр1-19 - плакат «Зберігайте енергію – обирайте розумно»

3 місце –

Григор’єва Анастасія гр. БДр4-16 - плакат «Альтернативна енергія – майбутнє»

Номінація

«Оригінальне дизайнерське рішення»

1 місце –

Софінська Ніна

гр. БДр1-16 - плакат «Годі бути залежним»

2 місце –

Григорціва Дар’я гр. БДр1-16 - плакат «Грозова енергія»

3 місце –

Кизлайтіс Лілея

гр. БДр1-16 - плакат «Вимкни світло»

Номінація «Глядацькі симпатії»

1 місце –

Грецька Ірина

 гр. БДр1-17 - плакат «Електрика теж потребує відпочинку» (серія плакатів)

2 місце –

Грошева Анна    

гр. БДр2-17 - плакати

«Модно та енергоекономно», «Ковдра – це твій друг»

3 місце - Стабровський Олексій гр. БЕЕ-16 – плакат «Втрати в ЛЕП»

 

Переможців конкурсу привітали проректор Людмила Ганущак-Єфіменко та декан факультету дизайну Марина Колосніченко,  які вручили дипломи та цінні  подарунки переможцям.

 

 

Після перерви учасники конференції здійснили візит до навчально-наукової лабораторії «Центр енергоефективності» Київського національного університету технологій та дизайну. Вони ознайомились з експонатами виставки  енергоефективного обладнання для приватних домогосподарств, ОСББ та промислових об’єктів, а також основними напрямами діяльності та послугами навчально-наукової лабораторії  «Центр енергоефективності».

 

 

У цілому VIII Міжнародна науково-практична конференція «Енергоефективний університет» пройшла на високому науковому, організаційному та практичному рівнях, була достатньо інформативною та корисною, що неодноразово відзначалось у виступах учасників та гостей конференції.

Роботи учасників конференції опубліковані у науковому фаховому журналі «Вісник Київського національного університету технологій та дизайну (серія "Технічні науки")», № 4 (136), 2019.

Сподіваємось, що змістовні доповіді, жваві наукові дискусії надовго запам’ятаються учасникам конференції і стануть у нагоді при розробленні нових проектів.

 

 

Організаційний комітет щиро вдячний всім, хто взяв участь у конференції і сприяв її успішній та змістовній роботі.

26.10.2019