КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Онлайн-захід "Українські університети – платформа для підготовки енергоаудиторів. Результати співпраці"

Під час проведення в онлайн режимі підсумків виконання програми GIZ щодо підтримки університетів, які проводять навчання енергоаудиторів в рамках проєкту «Підтримка національного Фонду енергоефективності та програми екологічних реформ (S2I) в Україні», безпосередньо з Центру енергоефективності університету Анатолієм Козленко була зроблена змістовна підсумкова презентація діяльності ЦЕ.


З метою організації ефективного навчання були встановлені партнерські зв’язки з іншими навчальними закладами та професійними асоціаціями, що дозволило в ЦЕ провести  більше 410 годин практичних занять та за весь період підготувати 105 енергоаудиторів. Як було відмічено, що значну роль в якості підготовки енергоаудиторів має створений в університеті ЦЕ.

В матеріалах презентації було повідомлено про відвідування ЦЕ голови Печерської районної в місті Києві державної адміністрації Наталії Кондрашової, під час якого ректор університету Іван Грищенко вніс пропозицію щодо використання можливостей ЦЕ для профорієнтації  учнів старших класів шкіл району для ознайомлення з методами досягнення енергоефективності.


В своїх презентаціях учасники форуму поділилися досвідом та надали змістовну інформацію щодо подальших планів роботи та нормативних нововведень:


Ева-Марія Гайгер, GIZ Ukraine, керівниця Проєкту «Підтримка національного Фонду енергоефективності та програми екологічних реформ (S2I) в Україні», розповіла про основні цілі проєкту: підвищення енергоефективності в будівельному секторі України, економії енерговитрат жителів та зменшення викидів CO2. Особлива увага приділяється навчанню співробітників, які відповідають за технічну оцінку проєктів.

Дмитро Петрунін, Генеральний директор Директорату енергоефективності Міністерства розвитку громад та територій України, повідомив про створення та тестову роботу єдиної державної електронної системи в сфері будівництва (ЄДЕССБ). Запровадження ЄДЕССБ дозволить отримувати послуги у сфері містобудівної діяльності в електронній формі, скоротити терміни надання послуг у будівництві та суттєво покращити їх якість. До системи додаються данні про енергоаудиторів, реєстрація комісій для атестації, звіти про проведення енергоаудитів, дозволи про надання права на виконання будівельних робіт, сертифікатів про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, реєстрація повідомлень про готовність об’єкта до експлуатації та багато іншого, оскільки функціонал системи постійно розширюється по мірі його тестування. Також важливою частиною виступу, було питання зміни атестації енергоаудиторів на сертифікацію відповідно Європейського стандарту якості, с цією метою вже готуються відповідні зміни в законодавстві.

Вадим Литвин, Керівник центру енергоаудиту та енергоменеджменту Асоціації енергоаудиторів України, наголосив на важливість спільної розробки програмного забезпечення виконання енергоаудиту будівель, навчання та підвищення кваліфікації енергоаудиторів, згідно Європейських стандартів. Розповів про підготовку, спільного з досвідченими енергоаудиторами  та німецькими фахівцями, посібника «енергоаудитора».

По завершенню заходу, Микола Кудінов, GIZ Ukraine, куратор проєкту «Підтримка національного Фонду енергоефективності та програми екологічних реформ (S2I) в Україні», підвів підсумки та повідомив, що до проєкту вже приєдналися 33 університети з 21 ЗВО підписані меморандуми про співпрацю, підготовлено 98 викладачів, для навчання залучено 16 професійних енергоаудиторів.


Згідно підписаного Меморандуму між Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ та Київським національним університетом технологій та дизайну про співробітництво в рамках реалізації проєкту міжнародної технічної допомоги «Підтримка національного Фонду енергоефективності та програми екологічних реформ (S2I) в Україні» для нас важливо і далі розраховувати на підтримку GIZ в процесі оптимізації навчальних програм із урахування суттєвих змін нормативних вимог.

29.12.2020