КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Реалізація енергоефективних заходів на базі Міністерства освіти та науки України

Відбувся підсумковий онлайн-захід «Реалізація енергоефективних заходів на базі Міністерства освіти та науки України» в рамках проєкту GIZ «Просування енергоефективності та імплементація Директиви ЄС про енергоефективність  в Україні», якою передбачено інформаційну кампанію «Держава починає з себе: показові проєкти з енергоефективності в ЦОВВ», яка спрямована на популяризацію позитивних прикладів застосування енергоефективних заходів в центральних урядових будівлях.

Інформаційна кампанія має на меті:

  • поведінкова зміна та зміна ставлення до термомодернізації об’єктів ЦОВВ;
  • пропагування і просвітництво з енергоощадності та енергоефективності;
  • створення кола однодумців серед цільової аудиторії проєкту та поширення позитивних змін у сфері енергоефективності та енергозбереження;
  • пропагування переваг та практичні поради використання новітніх технологій у процесі термомодернізації об’єктів ЦОВВ;
  • пропагування переваг енергозбереження з точки зору економії державного бюджету.

Як зазначив у своєму виступі заступник Міністра освіти і науки України Ігор Гарбарук, зараз важливо налагодити систему підготовки кваліфікованих кадрів у сфері енергоефективності. Цього року за підтримки проєкту GIZ «Реформи у сфері енергоефективності в Україні» на базі трьох українських університетів було створено енергоінноваційні хаби та напрацьовано низку посібників, навчальних програм та презентаційних матеріалів, якими вже активно користуються сотні освітян та викладачів. Робота в цьому напрямку продовжуватиметься і надалі.

Заступник начальника управління з питань державного майна та підприємств Юрій Матюшенко ознайомив слухачів з проєктом «Вища освіта України», який оновлює навчальні, дослідницькі та допоміжні споруди в університетах України з метою покращення енергоефективності будівель та зменшення експлуатаційних витрат державних вишів. На цей час в рамках проєкту:

  • відібрано заклади для участі;
  • проведено енергетичний аудит будівель освітнього, житлового, спортивного та іншого призначення;
  • визначено пріоритетні заходи з енергоефективності, які університети мають впроваджувати;
  • розроблено тендерну документацію для подальшої закупівлі робіт та послуг по проєкту.

Також надав розширену інформацію про виконання кредитної програми ЄІБ.

Прикро, що іноземний банк довірив проводити енергоаудит університетів компанії із Латвії, спеціалісти якої мають сертифікати відповідності, отримані згідно вимог ЄС. Нами видані атестати не визнаються!

Було повідомлено, що в наступному році планується тільки проведення проєктних робіт в першій черзі університетів з очікуванням виконання робіт в 2026 році. Враховуючи, що початок проєкту був в 2012 р. то за 14 років виконати термомодернізацію тільки 7 ЗВО, очевидно це не ті досягнення, які відповідають  потребам всіх ЗВО.

Анатолій Козленко, як представник одного із найстаріших в Україні закладів вищої освіти технологічного профілю - Київського національного університету технологій та дизайну, поділився планами щодо співпраці. А також зауважив необхідність охоплення всіх закладів вищої освіти України єдиною програмою, яка дозволить визначити на якому вони знаходяться місці в показниках споживання енергії.

В своїй презентації ЦЕ університету він детально розповів щодо виконаних, власними силами, заходів з енергозбереження та представив проєкт «Енергоефективний університет», який вже декілька років знаходиться в МОН, участь в якому змогли б прийняти більшість ЗВО.

Як приклад, було показано термосанацію навчального корпусу №4, де економія енергії становила майже 90 % від нинішнього споживання. Профінансувати подібні роботи університет не в змозі, потрібна підтримка фінансових інституцій, мобілізувати які можуть урядові структури та міністерство.

Експерт GIZ Максим Ремез надав інформацію щодо моніторингу споживання енергії в будівлі МОН, результат якого наглядно демонструє значні резерви в заощадженні енергії, що було б характерним і для будівель ЗВО.

Проєкт планує продовжити свою роботу в наступному році і ми теж розраховуємо на плідну співпрацю. Сподіваємося, що з часом кожна державна інституція буде здійснювати реальні енергоефективні зміни, злагоджено та в єдиному напрямку.

04.01.2021