КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Започаткування співпраці університету з програмою «Стратегічна допомога у реформі енергоефективності» (STARTER), що реалізується за підтримки ЄС

За рекомендацією Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) та письмовою пропозицією пана Нікоса Цакалідіса – керівника групи проєкту «Стратегічна допомога у реформі енергоефективності» (STARTER), що реалізується за підтримки ЄС та консорціуму NIRAS, в рамках програми енергоефективності в Україні (EE4U) відбулася онлайн зустріч Директора Центру енергоефективності Анатолія Козленка та Директора ННІІВОН КНУТД, Олега Шевченка. З боку ЄС в дискусії також брали участь: пані Анна Романович з Представництва ЄС в Україні, експерти у галузі енергоефективності із Великої Британії, Греції, Іспанії та України.

Пан Цакалідіс зазначив, що основною метою проєкту є створення нової нормативної бази щодо енергоефективності, яка застосовуватиметься для більшості будівель в Україні та реформа для вдосконалення систем централізованого опалення, відновлюваних джерел енергії, аналіз в більш широкому контексті розвитку ринку електроенергії в Україні. Залучення приватних інвестицій, спільні зусилля уряду України з міжнародними партнерами щодо реалізації національного потенціалу з енергоефективності.

Під час наради була представлена інформація щодо діяльності університету, його науково-освітні досягнення в 90-літній ювілей та діяльність Центру енергоефективності (ЦЕ) в підготовці енергоаудиторів. Пан Цакалідіс високо оцінив практичні досягнення та наукові здобутки КНУТД в сфері ефективного використання енергоресурсів. Була надано ґрунтовні відповіді на багаточисельні питання щодо освітньої діяльності з підготовки енергоаудиторів, навчальних програм та процедур атестації. Були висловлені пропозиції щодо удосконалення в підготовці енергоаудиторів, створення спільних підприємств з аналогічними навчальними Центрами країн ЄС, допомогу в оснащенні Центру. Доречним було б проведення спільної онлайн конференції на базі  Університету для більш детального обговорення.

Сторони висловили задоволення перемовинами та домовилися продовжити їх засобами телекомунікацій та, при послабленні карантинних обмежень, провести спільні заходи в університеті.

Встановлення та підтримка міжнародних зв’язків в галузі енергоефективності є надзвичайно важливою складовою роботи із удосконалення підготовки енергоменеджерів та енергоаудиторів, що вносить суттєвий вклад в розвиток інтернаціоналізації нашого університету.

09.03.2021