КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Підсумки ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні проблеми сучасного дизайну»

В КНУТД відбулась ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми сучасного дизайну» 22 квітня 2021 року, організована факультетом дизайну, яка зібрала відомих науковців, дизайнерів-практиків, мистецтвознавців та провідних  фахівців з різних галузей дизайну з  України, Таджикистану, Білорусі, Молдови, Грузії, Великої Британії, Китаю, Ірану, Румунії, Словаччини, Польщі та інших країн.

Модератором конференції виступила д.т.н., проф., Лауреат державної премії України в галузі науки і техніки декан факультету дизайну КНУТД Марина Вікторівна Колосніченко.

 

З вітальним словом до учасників конференції виступив  ректор Університету,  д.e.н., проф., академік,  Лауреат державної премії України в галузі науки і техніки Іван Михайлович Грищенко, який побажав усім плідної роботи, формування під час наукової дискусії наукових ідей, які стануть стратегічними векторами для мистецького розвитку України та інших держав.

Щирі побажання гарної роботи конференції передала  проректор з наукової та інноваційної діяльності КНУТД,  д.е.н., професор Людмила Михайлівна Ганущак-Єфіменко.

Виступив Перший віце-президент, академік Національної академії мистецтв України, д.т.н., проф. Микола Іванович Яковлєв, який щиро привітав учасників конференції, а також повідомив, що за вклад у розвиток мистецтва і дизайну Київський національний університет технологій та дизайну нагороджено Срібною медаллю Національної академії мистецтв України.

 

Теплі, сердечні привітання колективу КНУТД надійшли від колег з Таджикистану:

Нуралі Шохиєна – д.пед.н., проф., ректора Дангарінського державного університету  (м. Дангара, Таджикистан)

 

Холназара Іброгімова – д.т.н., проф., декана факультету технології та дизайну Технологічного університету Таджикистану (м. Душанбе, Таджикистан).

 

В роботі конференції взяли участь китайські партнери з Технологічного університету Цілу (м. Цзінань, Китай). Учасників конференції привітав Лю Йонбо – заступник Першого Секретаря Технологічного університету Цілу.

 

Дякуємо шановним колегам з Технологічного університету Цілу (ТУЦ): Лю Мусену – декану школи дизайну, Хань Юнлонгу - заступнику секретаря Київського коледжу ТУЦ, Фан Цзецину та Цзін Ліцяну – заступникам директора Київського інституту в Цілу, відповідальним співробітникам інституту Тан Шаоїн та Ян Шуан за участь в конференції.

 

Перший проректор Львівської національної академії мистецтв, к. мист., професор Роксолана Степанівна  Патик поздоровила усіх учасників конференції, побажала ефективної роботи на платформах конференції.

 

Від закордонних партнерів факультету дизайну КНУТД виступили Антонела Куртеза – PhD., професор факультету промислового дизайну та управління бізнесом Технічного університету ім. Г. Асакі (м. Ясс, Румунія); Луціан Каменка – д.арх., проф., завідувач кафедри архітектури і урбаністики Свентокшистської Політехніки (м. Кельце, Польща);  Михайло Копейкін – магістр мистецтв, професор, член спілки дизайнерів Латвії, директор школи дизайну Балтійської міжнародної академії (м. Ріга, Латвія).

Партнери з університетів Молдови, з якими КНУТД підписано договори про співпрацю, привітали учасників конференції, а саме,  Анна Сімак – д. мистецтв., проф. декан факультету образотворчого мистецтва та дизайну Державного педагогічного університету ім. І. Крянге, Сергій Трончу – д. арх., проф., декан факультету текстилю та поліграфії Технічного університету Молдови.

Також висловили найкращі побажання плідної роботи на платформах конференції випускниця КНУТД Ніно Долідзе – к.т.н., професор Державного університету імені Акакія Церетелі (м. Кутаїсі, Грузія), Каран Курана – PhD, доцент Міжнародного Вестмінстерського університету (м.Ташкент, Узбекистан), Марія Хасеневич – викладач кафедри інформаційних технологій Білоруського державного університету (м.Мінськ, Білорусь).

 

Пролунали щирі слова з найкращими побажаннями від д.мист., проф., завідувача відділу декоративно-прикладного мистецтва Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України Тетяни Валеріївни Карі-Васильєвої; к.мист., доцента, голови правління Спілки дизайнерів України Юрія Борисовича Борисова; д.т.н., проф., декана архітектурного факультету Київського національного університету будівництва і архітектури Олександра Володимировича Кащенка; д.т.н., проф., завідувача кафедри дизайну  Херсонського національного технічного університету Олени Валеріївни Чепелюк; голови «Національного галузевого партнерства в легкій промисловості України», засновниці і керівника проекту «FashionGlobusUkraine», віце-президента Конфедерації дизайнерів і стилістів України Голди Євгеніївни Виноградської.

 

В цей же день відбулись онлайн  засідання у програмі Google Meet на 5 платформах конференції у 7 секціях, участь в яких взяло більше 200 учасників з різних країн світу – науковці, студенти, аспіранти. Відбувся обмін досвідом та результатами наукових досліджень з актуальних проблем дизайну дизайнерів, митців, науковців у галузі дизайну та мистецьких спеціальностей України, інших країн Європи та світу. Під час обговорення доповідей учасниками конференції окрему увагу приділено сучасним питанням розвитку дизайну, його інтеграції з промисловістю.

Також на YouTube каналі конференції розміщено близько 50 відео-доповідей учасників конференції; близько 200 тез доповідей подано до друку у двотомному виданні матеріалів конференції.

 

ПЛАТФОРМА 1 МИСТЕЦТВОЗНАВЧІ ТА КУЛЬТУРОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ДИЗАЙНУ

 

ПЛАТФОРМА 2 ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ АРТ І ФЕШН-ДИЗАЙНУ

СЕКЦІЯ 1

 

ПЛАТФОРМА 2 ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ АРТ І ФЕШН-ДИЗАЙНУ

СЕКЦІЯ 2

 

ПЛАТФОРМА 3 ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВІЗУАЛІЗАЦІЇ У ДИЗАЙНІ

СЕКЦІЯ 1

 

ПЛАТФОРМА 3 ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВІЗУАЛІЗАЦІЇ У ДИЗАЙНІ

СЕКЦІЯ 2

 

ПЛАТФОРМА 4 ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ДИЗАЙНУ АРХІТЕКТУРНОГО СЕРЕДОВИЩА

 

ПЛАТФОРМА 5 ПІДПРИЄМНИЦЬКІ АСПЕКТИ ДИЗАЙН-ДІЯЛЬНОСТІ

 

Підсумовуючи результати конференції можна констатувати, що обмеження, які обумовлені пандемією, не завадили провести конференцію на високому рівні, в теплій, дружній науковій атмосфері не дивлячись на неможливість зустрічі у стінах Київського національного університету технологій та дизайну. Представлена широка географія учасників та різноманітність тематики доповідей свідчать про актуальність і продуктивність міждисциплінарних підходів, ефективність взаємодії представників науки і мистецтва як у наукових дослідженнях, так і у практичній роботі та в освіті.

Дякуємо усім модераторам, спікерам за участь і запрошуємо до наступної IV міжнародної науково-практичної конференції!

26.04.2021