КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Тренінг "Енергетичний менеджмент у громадських будівлях"

З метою оптимізації енергоспоживання в громадських будівлях і підвищення енергоефективності в регіоні загалом Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу організував тренінг "Енергетичний менеджмент у громадських будівлях" в рамках проєкту "Транскордонна мережа енергетично сталих університетів" – NET4SENERGY.

Задля підвищення кваліфікації, залучення досвіду та розширення можливостей ННЛ «Центр енергоефективності» (ЦЕ), участь у заході взяли працівники Центру управління енергоефективністю – Анатолій  Козленко та Михайло Шеремет. 

Тренінг провили викладачі з ІФНТУНГ, Університету Мішкольца (Угорщина), Технічного університету Кошице (Словаччина), Технічного університету Клуж-Напока, Північний університетський центр Бая-Маре (Румунія).

Навчання було розділено на чотири основні модулі, загальною тривалістю 30 годин:

  • Модуль 1. Основні поняття та основна термінологія енергоменеджменту. Державні установи (будівлі та споруди);
  • Модуль 2. Паливно-енергетичний баланс. Питома витрата палива та енергії. Основні споживачі енергоресурсів у державних установах. Нормування витрат (питомих витрат) паливно-енергетичних ресурсів. Енергоаудит;
  • Модуль 3. Особливості застосування енергоменеджменту для ефективного енергопостачання державних установ. Системи енергоменеджменту;
  • Модуль 4. Розробка та впровадження системи енергоменеджменту в державній установі ISO 50001.

Також цікавою частиною тренінгу були доповіді про практичний досвід реалізації енергоефективних заходів, таких як пілотна система моніторингу споживання ресурсів в кожній аудиторії університетської будівлі за допомогою вітчизняних засобів - «smart-MAC» та робота Центру енергетичного менеджменту, створення якого розпочалося ще в 2009 році. Продемонстрований перелік напрямків діяльності Центру та його досягнення свідчать про планомірну, цілеспрямовану роботу по освоєнню нових методів дослідження та оснащення сучасним обладнанням. Прикро, що маючи схожий набір обладнання в нашому ЦЕ ми змушені погодитись, що  ІФНТУНГ значно розширив напрямки своєї діяльності та зайняв одне із кращих місць в цій галузі. Не випадково вони вже приступили до реалізації проекту ЄІБ на суму 6,5 млн євро, що дозволить провести термомодернізацію по 10 тематичним напрямкам з ЕЕ та значно скоротити споживання енергоресурсів.

До речі, саме цей університет декілька років тому, відвідав ректор нашого закладу, Іван Михайлович Грищенко, який поділився своїми враженнями та надав підтримку розвитку ЦЕ. Велика надія на збереження подібної підтримки та активізацію його діяльності після подолання пандемії.

Заслуговують уваги подальші проекти з ЕЕ, серед яких створення в недіючих старих приміщеннях «Енергетичної академії», в стінах якої запровадити всі існуючі системи з енергозбереження, забезпечивши споживання енергії на рівні «пасивного будинку» та організувати там підготовку енергоменеджерів розпочинаючи з рівня бакалаврів.

Майже на 70 об’єктах фахівці Центру взяли участь у проведенні конкретних енергоаудитів та сертифікації будівель.

Під час карантину, з певними обмеженнями проводили навчання та атестували енергоаудиторів дистанційно – повідомили на питання Анатолія Козленка організатори заходу. Цей досвід нам необхідно впровадити.

Загалом, проведення цього заходу заслуховує похвали, його цінність в конкретних прикладах підвищення енергоефективності та демонстрації досягнутих реальних ефектів від впровадження енергозберігаючих технологій. Цей урок підвищення кваліфікації буде корисним для планування роботи ЦЕ університету.

26.05.2021