КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Навчально-практичний курс «Промисловий енергетичний аудит»

Захід відбувся у рамках реалізації проєкту «Консультування підприємств щодо енергоефективності», що виконується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH у співпраці з Міністерством економіки України та Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України за дорученням Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини.

Енергоаудит – перший обов’язковий крок для аналізу та оптимізації енергоспоживання. Підприємство матиме детальну інформацію про енерговтрати та можливості їх зменшення.

«Промисловість, як й інші сектори, потребує належної уваги з точки зору впровадження енергоефективності проєктів. Адже на цей сектор припадає близько 30% від усього енергоспоживання в Україні», – повідомив Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, Валерій Безус на відкритті курсу та висловив вдячність GIZ за активну підтримку реформ у цьому напрямі.

Легка промисловість є однією з найперспективніших галузей економіки, оскільки забезпечує весь господарський комплекс України.  Пріоритетністю розвитку галузей легкої промисловості є зменшення енергоємності виробництва, скорочення впливу на довкілля та підвищення  енергоефективності.

Зважаючи, що в Україні функціонують понад 2,3 тисячі підприємств легкої промисловості, де працюють близько 85 тисяч працівників, серед яких налічується значна кількість випускників нашого університету, на сприяння яких можливо розраховувати по розробці програм енергозбереження, враховуючи що підприємства повинні вживати заходи щодо підвищення своєї конкурентоспроможності за допомогою формування конкурентних переваг, спираючись на запропоновані проєкти.

Конкурентоспроможність – здатність задовольняти потреби споживачів краще та дешевше, чим це роблять конкуренти.

З огляду на це було б доцільно провести енергоаудити окремих підприємств, використовуючи методики навчально-практичного курсу «Промисловий енергетичний аудит» із залученням  наших фахівців, партнерів та випускників. Це дозволить оцінити реальний стан паливно-енергетичного споживання підприємства в цій галузі та розробити план підвищення енергоефективності з фінансовими показниками його реалізації та очікуваним результатом.

Корисним було б проведення моніторингу вже реалізованих проєктів з метою виявлення накопиченого досвіду та його розповсюдження.

Навчальна програма, була розроблена Асоціацією Інженерів Енергетиків України, ґрунтується на результатах 65 енергоаудитів, проведених на українських промислових підприємствах в рамках проєкту «Консультування підприємств щодо енергоефективності» за підтримки GIZ. Провідні експерти Асоціації розглянули теоретичні питання, поділились власним досвідом та запропонували практичні завдання для кращого засвоєння матеріалу.

З метою покращення навчального процесу майбутніх енергоаудиторів у Центрі енергоефективності нашого університету, участь у тренінгу взяли Анатолій Козленко та Михайло Шеремет, які пройшли фінальне тестування та очікують на отримання сертифікатів про успішне прослуховування курсу «Промисловий енергетичний аудит».

 

03.10.2021