КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Музей костюма Київського національного університету технологій та дизайну («Костюмотека»)

Музей костюма Київського національного університету технологій та дизайну («Костюмотека») - це колекція реконструйованого та автентичного історичного одягу, яка створена та зберігається на кафедрі художнього моделювання костюма факультету дизайну.

Протягом 1995 – 2021 рр. викладачами та студентами кафедри відтворено більше, ніж 500 зразків одягу, взуття та аксесуарів. В колекції представлена мода різних історичних епох, від стародавності до ХХ століття, та різних географічних регіонів – костюми Європи, країн Сходу, України. Успішність проекту забезпечувалась наявністю унікальної команди ентузіастів, у складі якої були такі викладачі кафедри як Ольга Мамчич, Світлана Маркова, Галина Кокоріна, Ірина Давиденко, Алла Баранова. Загальне наукове керівництво проектом здійснювала завідувач кафедрою художнього моделювання костюма,  професор Тетяна Вадимівна Ніколаєва.

Робота з реконструкції одягу проводилась з використанням сучасних методів моделювання та конструювання, а також на основі творчої співпраці з багатьма вітчизняними та закордонними музеями, в яких зберігається  історичний та етнографічний одяг. Давні партнери кафедри художнього моделювання костюма по цій роботі – Національний музей українського народного декоративного мистецтва (м. Київ), Національний музей народної архітектури та побуту України (с. Пирогів), Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара» (м. Київ), Чернігівський історичний музей ім. В. В. Тарновського, Музей етнографії та художнього промислу НАН України (м. Львів).

Найбільш повно в колекції представлено європейський костюм. Його відтворення стало можливим завдяки спонсорській підтримки компанії «Текстиль-Контакт», однієї з провідних текстильних компаній на ринку України, а також компанії «Селдіко» (м. Київ), яка є дочірнім підприємством концерну Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) і працює на ринку елітної косметики в Україні. До роботи над реконструкцією костюма залучалися іноземні студенти кафедри ХМК з Вірменії, Грузії, Росії, Китаю, Непалу, Ірану, які відтворювали свій національний костюм. Колекція постійно поповнювалась зразками українського костюма – автентичного та реконструйованого.

Створена колекція надихнула учасників проекту на організацію численних виставок в КНУТД та на інших експозиційних майданчиках. В 2015 році в університеті була створена «Дизайн студія з реконструкції історичного костюма», а також,  за активної участі керівництва університету – ректора КНУТД, професора Грищенка Івана Михайловича та декана факультету дизайну, професора Колосніченко Марини Вікторівни, обладнано спеціалізований виставковий зал для демонстрації одягу.  Протягом 2005 – 2021 рр. було проведено, зокрема,  такі виставки:  «Історія в костюмах» (м. Київ, Національний музей українського народного декоративного мистецтва, 2005 р.), «Гра з часом» (м. Київ, «Альта Центр», 2007 р.), «Від готики до модерну» (м. Київ, «Мистецький Арсенал», 2011 р.), «Європейський костюм XV–XX століть» (Чернігівський обласний історичний музей ім. В. В. Тарновського, 2014 р.),  «500 років європейської моди» (КНУТД, 2015 р.), «Український кутюр» (ЦУМ, 2016 р.), «Примхи чоловічої моди» (КНУТД, 2016 р.), «Столична мода XVII-XIX століть: кіно та артефакти» (м. Київ, Victoria Museum, 2017 р.), «Вітер зі Сходу» (КНУТД, 2018 р.), «Він і вона» (КНУТД, 2019 р.), «Класика повертається» (КНУТД, 2020 р.), «Українське бароко» (КНУТД, 2021 р.) Були влаштовані також покази моделей одягу із збірки: «Моделі Мадлен Віоне» (2010 р., 2012 р.), «Мода ХХ століття» (2018 р., 2019 р.).

Робота над реконструкцією історичного одягу наповнює особливим змістом процес вивчення історії моди та сприяє формуванню особистості майбутнього дизайнера. Разом з тим, створена в КНУТД колекція реплік історичного костюма представляє цінність для широкого кола фахівців в галузі моди – як творча лабораторія та консультативний центр з історії моди.

 

29.11.2021