КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

На своєму засіданні УСПП підбив підсумки року та окреслив пріоритети на 2022 рік

В УСПП підвели підсумки економіки в 2021 році та визначили основні пріоритети на наступний рік.

В роботі засідання взяли участь Анатолій Козленко та Михайло Шеремет, враховуючи актуальність для діяльності Центру енергоефективності університету питань порядку денного.

Президент УСПП Анатолій Кінах у своєму виступі підкреслив, що найбільше ділову спільноту зараз турбує стан промисловості, адже це і робочі місця, і наповнення бюджету.

Невелике зростання в 1,3% за 10 місяців поточного року не компенсує попереднє падіння в 5,2%. Українська економіка наразі за темпами відновлення дуже повільна та щонайменше вдвічі відстає від інших країн Європи. Зокрема, ріст ВВП за підсумками 2021 року буде на позначці 2,7%, при тому що середнє значення для економік перехідного типу зараз, за оцінками МВФ і Світового Банку – 5,7%.

Високий рівень відкладеної інфляції споживчих цін: така в індустрії становить 52% і вже за кілька місяців відіб’ється на кишенях споживачів.

При цьому, «Чистий прибуток банківської системи за 10 місяців 2021 становить 59 млрд. грн.  Це +47% до аналогічного періоду минулого року. При цьому зростання виробництва тільки 1,3%? Вся проблема в тому, що банкам вигідніше скуповувати ОВДП із гарантованою дохідністю в 12%, ніж кредитувати бізнес. Це деформація системи, щоб економіка почала своє відновлення, виробникам потрібне джерело поповнення оборотного капіталу», - підкреслив президент УСПП.

Та найбільше ділову спільноту турбують ціни на енергоносії.

На межі банкрутства хімпром, цукрова сфера, тепличне господарство, агропереробка і т.д. Через це дорожчає харчова продукція, під загрозою весняна посівна. 

Про зупинку деяких підприємств текстильного виробництва говорить і президент Укрлегпром Тетяна Ізовіт, зазначивши при цьому, що імпорт товарів легкої промисловості складає – 3 млрд дол. США, а экспорт – тільки 1 млрд. В разі зупинки ще близько 30% підприємств негативне сальдо в торгівлі ще погіршиться, що означає наше фінансування працівників в країнах експортерах.

Спотові ціни на газ в Європі встановили новий історичний рекорд, подолавши позначку $2000 за 1000 куб. м. Україна є єдиною державою в Європі, яка не має довгострокового прямого контакту на постачання природного газу і працює на спотових ринках. Ціни по довгостроковим контрактам в 2-3 рази нижчі. Наприклад Молдова купує тисячу кубів за 400-450 дол, Угорщина – 350 дол., Австрія – 280 дол., Болгарія – 550 дол. тощо.

«Собівартість газу українського видобутку 40 дол. за тисячу кубів, ми ж зараз купуємо по 2800 доларів. Йдеться вже про виживання багатьох виробництв в цей зимовий період» - підкреслив президент Cоюзу хіміків Олексій Голубов.

Представники ділової спільноти наполягають на проведенні зустрічі із Прем’єр-міністром, на якій можна було б обговорити план дій щодо подолання енергокризи.

Свої пропозиції надішлють асоціації хіміків, хлібопекарів, тепличного господарства, легпрому, переробки в АПК тощо, які акумулює УСПП та направить на адресу Прем’єр-міністра звернення щодо мінімізації негативних наслідків росту цін і тарифів в енергосекторі на економіку і виробників.

Критична ситуація в економіці, на жаль, негативно вплине і на стан підготовки енергоаудиторів та їх сертифікацію, враховуючи зниження пріоритетності потреби індустрії в подібних фахівцях при збиткових результатах їх діяльності.

30.12.2021