КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Ректор університету Іван ГРИЩЕНКО взяв участь в урочистих заходах з нагоди тридцятиріччя китайсько-українських дипломатичних відносин

18 січня 2022 року, з нагоди 30-ої річниці встановлення дипломатичних відносин України з Китаєм, у посольстві Китайської Народної Республіки відбувся урочистий прийом представників китайської та української дипломатії, політики, бізнесу та освітянської еліти. На офіційне запрошення Надзвичайного та Повноважного посла Китайської Народної Республіки в Україні Фань Сяньжуна, участь у заході взяв ректор Київського національного університету технологій та дизайну Іван Грищенко.

Почесні гості мали нагоду ознайомитися з експонатами та світлинами презентаційної виставки «Нова епоха, нові перспективи», що висвітлювала 30-річний шлях зміцнення україно-китайських дипломатичних відносин.

Щирими і зворушливими були слова посла Фань Сяньжуна: «Україна – це друг та партнер Китаю. Народи двох держав завжди були дружніми один до одного. Ми маємо всі умови для досягнення ще більших успіхів у розвитку двосторонніх відносин. Чудові перспективи китайсько-українських зв’язків відкриваються перед нами вже зараз».

Міністр Кабінету Міністрів України пан Немчінов урочисто, від Уряду України зачитав листа Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля: «Всі 30 років від моменту встановлення дипломатичних відносин українсько-китайські зв’язки постійно розвиваються у стійкій, взаємовигідній співпраці, що повністю відповідає сутності всебічного, стратегічного партнерства між нашими країнами».

Основою такої злагодженої співпраці між двома державами є політична взаємодовіра й повага, яка стало розвивається на підґрунті взаємовигідних відносин у всіх сферах, зокрема в галузі освіти та науки. У цьому контексті українсько-китайський проєкт між КНУТД та Технологічним університетом Цілу, що втілений, насамперед, за ініціативи ректора нашого ЗВО Івана Грищенка, є взірцем для наслідування українськими вишами,  що мають на меті здійснення експорту освітніх послуг за межі України. Такий щедрий внесок до скарбниці знакових відносин із Піднебесною високо оцінено китайською стороною. Китайський освітній часопис «JOURNAL OF WORLD EDUCATION» опублікував наукову статтю Івана Михайловича: «Історична місія виховання талантів. Вивчення шляху трансформації та розвитку підприємницьких університетів. Аналіз взаємозв’язку розвитку освіти й конкурентоспроможності держави».

Нині Україна та Китай впевнено розвивають дипломатичні, економічні, гуманітарні та культурні зв’язки, активно співпрацюють в інвестиційній, аграрній, інноваційній, енергетичній, науково-технічній та освітній галузях, спільно протидіють глобальним викликам, а також мають великий потенціал для подальшого поглиблення різносторонньої наукової діяльності та нових успіхів.

21.01.2022