КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Конференція FederCamere.it

Працівники Центру управління енергоефективністю університету – Анатолій Козленко та Михайло Шеремет спільно з директором Інституту інтернаціоналізації вищої освіти та науки – Олегом Шевченко взяли участь у конференції за організацією Торгово-промислової палати Італії в Україні.

Під час конференції була представлена безкоштовна цифрова платформа FederCamere.it, задумана деякими італо-іноземними торговими палатами з метою підтримки та супроводу італійських компаній в інтернаціоналізації.

Платформа включає територіальні торгово-промислові палати понад сімдесяти країн, установ, довідкових органів та міжнародних організацій і спонсорується міністерствами економічного розвитку та закордонних справ, УніонКамере та Ассокамерестеро.

Модератором онлайн-конференції була доктор Фабіана Кайола, яка підтвердила активацію порталу інформації та підтримки FederCamere і була представлена першим привітанням президента Мауріціо Карневале.

Заступник міністра економічного розвитку, відповідальний за інтернаціоналізацію, Джільберто Пікетто Фратін, директор Андреа Канепарі з DGSP Фарнезіни та генеральний секретар Ассокамерестеро Доменіко Мауріелло, підтвердили, наскільки ця ініціатива діє як інструмент співпраці між різними суб’єктами, що робить простою та зрозумілою інтернаціоналізацію та відкриття нових ринків для італійських компаній. Сподіваємося, що потрібно рухатися до більш оцифрованої камерної системи, щоб прискорити процедури та зробити їх більш прозорими.

Як зазначив Доменіко Мауріелло, італійські торгові палати за кордоном відіграють ключову роль у створенні компаній на міжнародних ринках завдяки своїй присутності в 160 країнах світу та існуванню однієї з найактивніших міжнародних мереж.

Президент Карневале проілюстрував мету та цілі платформи, розробленої після успіху ініціативи з організації онлайн-ярмарків та заходів, створені торгово-промисловою палатою Італії в Україні, президентом якої був Карневале багато років.

«FederCamere.it – це платформа з дружнім середовищем, – каже Карневале, – де кожен має можливість безкоштовно брати участь, обмінюватися інформацією, навчатися і перш за все, спілкуватися в мережі».

 Ванесса Руссано, генеральний секретар FederCamere і адміністратор Палати, детальніше пояснила проєкт: головна сторінка є відправною точкою для пошуку необхідної інформації та посилань на інші три платформи, які з часом будуть зростати. На даний момент наявні платформи Contributi Europa, присвячені субсидованим фінансуванням та доступним коштам, Metalweek, сервіс товарів FederCamere і B2Bitalia.org, присвячений просуванню італійського продукту у світі через два розділи, через один з яких ви може отримати доступ до абсолютно безкоштовного онлайн-каталогу та інших, присвячених подіям.

Крім того, конференція була зосереджена, зокрема, на трьох країнах: Україні, В’єтнамі та Сенегалі.

В українському питанні щодо відбудови країни взяли участь президент ТПП Італії в Україні Ренато Вальтер Тоні, посол Італії в Україні П’єр Франческо Зазо, заступник директора UkraineInvest, офісу сприяння інвестиціям уряду України Євген Шакотько та Владислав Бережний, керівник Департаменту комерції та структурних фінансів Credit Agricole Ukraine.

Тоні заявляє: «Україна була нацією, яка швидко розвивалася, але 24 лютого 2022 року все зупинилося. Труднощі продовжують зберігатися, але треба бути впевненим, тому що ця війна закінчиться». Це був момент вшанування та обговорення ситуації в Україні, наголошуючи, що можливостей у країні не бракуватиме.

Після цього посол Зазо, згадуючи нинішній контекст, у який трагічно потрапила Україна, зосередився на поняттях «реконструкція» та «можливість»: «поки невідомо, як довго триватиме конфлікт, але можу вам сказати, що коли я повернувся в Київ вже більше трьох тижнів, то я побачив тут величезний інтерес з боку західних країн. Це завдяки найвищій концентрації рідкісних корисних копалин в Україні, її великому сільськогосподарському потенціалу, а також її консолідованим ноу-хау в промисловому, військовому, гірничодобувному, аерокосмічному, ядерному та цифровому секторах». Посол також нагадав про чудові перспективи прискорення інтеграційного процесу України до Європейського Союзу.

«Я впевнений, – підсумовує Зазо, – що після того, як конфлікт закінчиться, у наших компаній з’являться цікаві можливості, особливо для реконструкції інфраструктури, а також для таких секторів, як обладнання, Made in Italy, нерухомість, агробізнес: ми маємо велику українську діаспору в Італії і тому створені всі умови для відновлення та подальшого зміцнення нашого економічного та комерційного обміну з Україною».

Загалом університет та ТПП Італії в Україні постійно підтримують робочі стосунки, представники Палати приймали участь в конференції «Енергоефективний університет», розглядається можливість експорту освітніх послуг університету та участь італійських фірм у формуванні експозиції Центру енергоефективності, а відкриття нової платформи FederCamere.it дозволить нам поглибити співпрацю за рахунок обміну інформацією та навчання.

Наступний захід палати, участь у якому планують взяти працівники університету відбудеться 7 липня та буде присвячений «Реконструкції України».

04.06.2022