КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ГОЛОВНОЮ ТЕМОЮ ЗУСТРІЧІ З КЕРІВНИЦТВОМ ІСС УКРАЇНА СТАЛИ ЗМІНИ НОРМАТИВНИХ ВИМОГ ЩОДО СЕРТИФІКАЦІЇ ЕНЕРГОАУДИТОРІВ

З метою обговорення нововведень передбачених Законом України, щодо внесення змін до Закону України «Про енергетичну ефективність будівель», в офісі Українського національного комітету Міжнародної Торгової Палати (ІСС Україна) відбулася зустріч Анатолія Козленка, директора Центру управління енергоефективністю (ЦУЕ) КНУТД, голови комісії з енергоефективності ІСС Україна з Президентом Палати Володимиром Щелкуновим та її Генеральним Секретарем Світланою Переверзевою.

На початку розмови А. Козленко коротко розповів про зміни та ускладнення, які можуть виникнути у підготовці та сертифікації енергоаудиторів, а також в інших сферах діяльності бізнесу, у разі відсутності затверджених стандартів професії. Темою розмови було також створення за участю Палати, її учасників, регіональних представництв Центрів професійної кваліфікації (ЦПК) та їх акредитації в Національному агентстві кваліфікації (НАК). Підготовка та навчання енергоаудиторів буде проходити в університетах, а оцінювати знання та видавати сертифікати будуть в ЦПК. Обговоренню цих взаємопов'язаних процесів намічено спільно організувати проведення семінару, наприклад на базі Центру енергоефективності університету, із залученням широкого кола експертів.

Враховуючи задекларовані плани ІСС створити академію бізнесу, було запропоновано там створити освітній напрямок з енергозбереження, в якому передбачити також співпрацю с ЦУЕ університету, а також можливо і з іншими навчальними програмами, про що необхідна домовленість керівників університету та Палати. В. Щелкунов погодив організацію такої зустрічі та вірогідно, що і Іван Михайлович надасть згоду готувати таку зустріч у зручний час та місці її проведення.

С. Переверзева проінформувала про структурні зміни у складі Палати та формуванні Комісій Палати, чисельність та напрямок діяльності яких віддзеркалює структуру світової Міжнародної Торгової Палати, центр якої розміщується в Парижі. Так комісія з енергоефективності буде поєднувати в своїй діяльності питання екології та збереження клімату. Університет та ІСС мають тривалі стосунки та сподівається на перспективи їх розвитку.

Також відбулося обговорення змін законодавства з Сергієм Лісніченко, який змінив на цій посаді пана Александера Маркуса, керівника Німецько-Української торгової палати (AHK) з якою ЦУЕ має тісні стосунки, а д-р Лісніченко є членом Комісії з енергоефективності ІСС. АНК Україна успішно провела тренінг щодо зелених технологій, які є невід’ємною складовою відновлення країни. У перспективі Палата має намір відкрити власну освітню платформу і проводити курс Зелених інвестицій на постійній основі. Адже сталість – один із важливих критеріїв розвитку й переходу до нової енергетичної ери.

Сергій Лісніченко, з яким намітили перспективи співпраці, заявив, що саме в цей складний для України час, наша Палата, як і раніше, рада бути для вас корисною і запрошує вас до співпраці з нами, щоб ви мали змогу долучитися до наших ексклюзивних заходів, інформаційних послуг і пропозицій, а також потужної мережі контактів в обох країнах і по всьому світу. Зовсім недавно ЦУЕ приймав участь в онлайн форумі з бізнесом Баварії та було передбачено участь в майбутніх запланованих заходах.

Продовжують надходити запити від бажаючих отримати кваліфікацію енергоаудитора, ЦУЕ в очікуванні стабільності, активно підтримує високий професіональний рівень та готовність надавати освітні послуги з підвищення рівня знань в енергоефективності.

31.08.2022