КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ВПРОВАДЖЕННЯ ТЕПЛОВИХ НАСОСІВ У СИСТЕМАХ ЦЕНТРАЛІЗОВАНОГО ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ

Працівники Центру управління енергоефективністю університету, Анатолій Козленко та Михайло Шеремет взяли учать у вебінарі "Теплові насоси у системах центрального опалення: як встановити та скільки коштує" в рамках проекту «Green Agents» за фінансової підтримки Фонду нової демократії Данії та співфінансування Європейського Союзу.

Спікери заходу Пернілле Хартмунд Йоргенсен та Нікола Боцов, консалтингова компанія “PlanEnergi”, ознайомили присутніх з технічними, економічними аспектами та реальними прикладами використання теплових насосів у системах центрального опалення Данії.

Зниження оподаткування електроенергії у 2019 році призвело до розквіту використання теплових насосів в системах центрального теплопостачання Данії. Наразі працює понад 120 теплових насосів в системах центрального опалення загальною тепловою потужністю 400 МВт.

Теплові насоси можуть використовувати різноманітні джерела енергії, наприклад, джерелом тепла для теплового насосу в Копенгагені виступає морська вода.

Загальні витрати на виробництво тепла відрізняються залежно від різних типів теплових насосів і значною мірою залежать від цін на енергію, але загалом знаходяться в діапазоні 25-50 євро / МВт·год виробленого тепла. Строк окупності проєктів з тепловими насосами дуже залежить від витрат на виробництво тепла в базових сценаріях. Розрахунки на основі данських прикладів зазвичай свідчать про строк окупності менше ніж 10 років.

Центральне опалення – найдоступніший спосіб забезпечити теплом густонаселені громади. Використання теплових насосів у центральному опаленні дозволить забезпечити великі об’єми тепла, зменшити витрати на енергоносії та викиди парникових газів, оскільки потребує енергії землі, води та повітря, а не викопного палива. Це одне з рішень для громад, особливо в умовах найскладнішого опалювального сезону за всі роки незалежності країни.

Ознайомитися с принципом роботи теплових насосів та інших енергоефективних технологій можна в нашому університеті на базі навчально-наукової лабораторії «Центр енергоефективності».

16.09.2022