КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Підсумки ІІІ Всеукраїнської конференції здобувачів вищої освіти і молодих учених «Інноватика в освіті, науці та бізнесі: виклики та можливості»

Вже традиційно 17 листопада в день святкування «Міжнародного дня студентства» в Київському національному університеті технологій та дизайну за сприяння Міністерства освіти і науки та Ради молодих учених МОН України відбувається Всеукраїнська науково-практична конференція здобувачів вищої освіти і молодих учених: «Інноватика в освіті, науці та бізнесі: виклики та можливості». Метою конференції є обмін науковими досягненнями та практичним досвідом застосування інноваційних розробок в освіті, бізнесі та науці студентською науковою молоддю, бізнесом.

Незважаючи на ранкову повітряну тривогу, відсутність електрики по регіонам України, проте з дотриманням усіх безпекових умов, робота конференції проходила плідно у змішаному форматі. Надзвичайно приємно було вітати в стінах нашого університету президента Європейського інституту безперервної освіти зі Словацької Республіки доктора наук, професора пана Йозефа Затько, який незважаючи на повномасштабну війну з рф, особисто відвідав Київ для участі в конференції.

Цьогоріч співорганізаторами конференції виступили провідні заклади вищої освіти України, Словаччини та Польщі, серед яких: Дунайський університет в Сладковічево (Словацька Республіка), Європейський інститут безперервної освіти (Словацька Республіка), Вища школа бізнесу в м. Домброва Гурніча (Республіка Польща), Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Сумський національний аграрний університет, Ужгородський національний економічний університет, Одеська державна академія будівництва і архітектури, Львівський торговельно-економічний університет, Національний університет «Чернігівська політехніка», Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця, Національний університет «Одеська юридична академія», Національна академія управління, Рада молодих учених МОН України, Освітньо інвестиційно-технологічний кластер легкої промисловості та Наукове товариство студентів та аспірантів Київського національного університету технологій та дизайну.

Від імені ректора Київського національного університету технологій та дизайну, доктора економічних наук, професора, академіка Національної академії педагогічних наук України, Лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки Івана Грищенка, конференцію відкрила проректор з наукової та інноваційної діяльності КНУТД, професор, доктор економічних наук – Людмила Ганущак-Єфіменко.

Людмила Михайлівна привітала всіх учасників конференції, подякувала усім, хто зміг в такий нелегкий час приєднатися до роботи та зазначила, що: «Сьогодні як ніколи важливо знати, що розвиток молодіжної науки і підтримка освітнього фронту, це про громадянську позицію, про наш внесок у боротьбу з агресором. Крім того, це міцний фундамент для майбутніх змін і повоєнного перетворення України на розвинену та сталу країну».

Робота конференції включала тематичні напрями за такими платформами:   

Інноватика в освіті для розвитку України в умовах післявоєнного відновлення.

Інноватика в науці: стан та виклики в умовах воєнного часу.

Інноватика в бізнесі: реалії в умовах війни, та підведення підсумків конкурсу стартап-проєктів «КРАЩИЙ СТАРТАП КНУТД 2022».

 

Від імені ректора Вищої школи бізнесу в м. Домброва Гурніча,  Республіка Польща, від академічної спільноти та від себе особисто вітання передав віце-ректор Rafał Rębilas.

В рамках роботи конференції із вітальним словом та мотиваційними побажаннями творчої наснаги та успіхів, продуктивної комерціалізації сформованих стартап-проєктів, мирного неба для усіх учасників конференції виступила Голова Ради молодих учених Міністерства освіти і науки України, професор кафедри криміналістики Національного університету «Одеська юридична академія», доктор юридичних наук – Олеся Ващук.

Надзвичайна підтримка і вітання щодо розвитку студентської молодіжної  науки в такий важкий час і з вірою в перемогу України виступив Peter PLAVČAN – ректор Дунайського Університету в Сладковічево, міністр освіти, науки, досліджень і спорту Словацької республіки (в період 2016-2017рр). 

Надихаючими для молоді стали виступи на пленарному засіданні багаторічних партнерів університету від закладів вищої освіти України та вітчизняного бізнесу, а саме:

Єрохіна Сергія – доктора економічних наук, професора, ректора Національної академії управління;

Куцика Петра – доктора економічних наук, професора, ректора Львівського торговельно-економічного університету;

Жидкова Олексія – доктора філософських наук, директора ТОВ "ББ ПРОМ";

Маргасової Вікторії – доктора економічних наук, професора, проректора з наукової роботи Національного університету «Чернігівська політехніка»;

Данько Юрія – доктора економічних наук, професора, проректора з наукової роботи Сумського національного аграрного університету;

Ажаман Ірини – доктора економічних наук, професора, проректора з науково-педагогічної роботи Одеської державної академії будівництва та архітектури;

Птащенко Олени – доктора економічних наук, професора декана факультету міжнародних відносин і журналістики Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця;

Сержанова Віталія – доктора економічних наук, професора, декана економічного факультету Ужгородського національного економічного університету;

Готри Вікторії – доктора економічних наук, професора, заступника декана з наукової роботи Ужгородського національного економічного університету;

Хмари Марини – кандидата економічних наук, віце-президента ВГО "Українська асоціація українців-міжнароджників, Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка та інших.

В рамках роботи платформ конференції відбулося оголошення та представлення переможців у конкурсі стартап-проєктів у номінації «КРАЩИЙ СТАРТАП КНУТД 2022».

Для відкритого голосування було представлено 32 студентські стартапияк Київського національного університету технологій та дизайну  так і інших ЗВО України. Серед них шляхом відкритого голосування (всього 1777 голосів) було обрано для оцінки експертною комісією сім стартап проєктів, які набрали найбільшу кількість голосів та відповідно визначено найкращі з них.

Цьогорічними переможцями стали актуальні прикладні розробки для захисту військових і цивільних під час воєнних дій. Дякуємо студентській науці за розвиток і вмотивованість:

І місце –   Стартап проєкт  5. «ОДЯГНИ ПОРАНЕНОГО».

                  Автори: Ніколаєв Микола, Паукова Валентина.

                  Науковий керівник: Деркач Тетяна Михайлівна.

                  Факультет мистецтв і моди.

                  Деталі за посиланням - https://youtu.be/J0ZmXTbHRZA.

 

ІІ місцеСтартап проєкт  15. ЕНЕРГОЕФЕКТИВНА АВТОНОМНА СИСТЕМА «ОСВІТЛЕННЯ ПІШОХІДНОГО ПЕРЕХОДУ».

                  Автори: Дзікевич Анна, Іванова Маргарита.

                  Науковий керівник: Олейнікова Ірина Веніамінівна

                  Інститут інженерії та інформаційних технологій та Факультет дизайну

                  Деталі за посиланням - https://youtu.be/NuLOgRhz9xM.

 

ІІІ місцеСтартап проєкт 12. «ЕКРАНУЮЧА ФАРБА ДЛЯ ЗАХИСТУ ВІД ЕЛЕКТРОМАГНІТНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ»

                  Автори: Кубай Юлія, Куриптя Ярослав.

                  Наукові керівники: Бутенко Оксана Олександрівна, Твердохліб Віктор Степанович, Черниш Оксана Василівна.

                  Факультет хімічних та біофармацевтичних технологій.

                  Деталі за посиланням https://youtu.be/8hhEA7UqrQ4.

 

Переможцем у номінації «За кращу інноваційну розробку» за   результатами голосування визначено спільний стартап проєкт студентів Київського національного університету технологій та дизайну і Національного авіаційного університету, студентів Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця.

 

Стартап проєкт 2. «АПСАЙКЛІНГ»

Автори: Галавська Галина, Олефіренко Соф'я, Масюк Ангеліна.

Керівник: Дзикович Тетяна Анатоліївна.

Факультет мистецтв і моди.

Деталі за посиланням –  https://youtu.be/8hhEA7UqrQ4.

 

По завершенні пленарного засідання, проректор Людмила Ганущак-Єфіменко подякувала всім учасникам, ще раз привітала студентську молодь з їхнім днем, та від імені ректора академіка Івана Грищенко вручила солодкий дарунок.

В рамках роботи платформ конференції: «Інноватика в освіті та науці: стан та виклики в умовах воєнного часу та Інноватика в бізнесі: реалії в умовах війни». Представлено актуальні доповіді студентства, що охоплювали різну проблематику: від тенденцій розвитку ринку інформаційних технологій до дизайн-розробки адаптивного одягу для пацієнтів на етапі реабілітації після COVID-19 та війни з рф, до дослідження глобальних проблем та перспектив розвитку різних галузей економіки України в умовах війни та в контексті післявоєнного відновлення та ін.

Всеукраїнська конференція здобувачів вищої освіти і молодих учених «Інноватика в освіті, науці та бізнесі: виклики та можливості» - це платформа для розвитку стартапівського руху в Київському національному університеті технологій та дизайну, що з кожним роком набирає обертів, мотивуючи активну новаторську молодь з проєктними пропозиціями для бізнесу до розвитку, підтверджуючи підприємницький формат університету в дії, де співпраця держави, науки, освіти та бізнесу є синергетичним чотирикутником знань інноваційного розвитку.

Уклінно дякуємо співорганізаторам і учасникам, гостям та партнерам-стейкхолдерам конференції.

Тримаючи освітньо-науковий фронт, впевнено крокуємо до Перемоги!

Все буде Україна!

 

22.11.2022