КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Інформаційна зустріч за програмою «Енергоефективність громадських будівель в Україні»

Відбулася цікава та корисна для енергоменеджерів зустріч у рамках Програми «Енергоефективність громадських будівель в Україні», що фінансується Європейським інвестиційним банком за підтримки Європейського Союзу, виконується Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, Міністерством фінансів України за технічної підтримки «Угоди мерів» та Програми розвитку ООН.

Участь у зустрічі взяли представники нашого університету, Анатолій Козленко – директор та Михайло Шеремет – провідний інженер Центру управління енергоефективністю.

Під час заходу учасникам розповіли, що програма є рамковою кредитною угодою між Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) та Україною, що передбачає підвищення енергоефективності громадських будівель: закладів охорони здоров’я, університетів, шкіл, дитячих садків, спортивних закладів, будинків культури, будівель органів влади тощо.

Попередньо, оголошення конкурсу на участь у програмі планують на кінець лютого. Від початку конкурсу, громади будуть мати 2 місяці на підготовку заявок.

Проекти можуть покривати як заходи з термомодернізації так і відбудови пошкоджених обʼєктів в ході війни. Проте щонайменше 50% бюджету мають спрямовувати на заходи з термомодернізації у таких обʼєктах. Очікуване скорочення споживання енергії, яке мають досягти у проекті, має складати не менше 55%.

Орієнтовний термін реалізації 9 - 12 місяців. Кредит видають на 20 років, перші п’ять – пільгові. Кредитна ставка буде наближена до рівня EURIBOR (Європейська міжбанківська ставка пропозиції).

Загальний обсяг фінансування, доступний для громад на першому етапі, складає 100 млн євро, може бути розширений до 300 млн, якщо перша частина буде використана.

Як ми бачимо, енергоефективність залишається важливим питанням для українців, особливо через значні пошкодження енергетичних об'єктів під час війни. Саме тому наш університет буде продовжувати підготовку енергоаудиторів та енергоменеджерів, які зможуть впроваджувати нові енергоефективні рішення і проекти для відновлення нашої країни.

26.01.2023