КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

В ННЛ «Центр енергоефективності» відбулось навчання та атестація енергоаудиторів

В навчально-науковій лабораторії «Центр енергоефективності» університету відбулось навчання та кваліфікаційна атестація енергоаудиторів, які проводитимуть діяльність у сфері сертифікації енергетичної ефективності та обстеження інженерних систем будівель.

Необхідно зазначити, що під час військового стану, в нашому університеті вперше було проведено навчання енергоаудиторів та загалом вперше серед всіх університетів Києва, де створені відповідні атестаційні комісії.

Працівниками Центру управління енергоефективністю було розіслано сотні пропозицій, на які відгукнулося п’ять осіб з Одеси, Дніпра, Чернівців та Київщини, що погодились за власні кошти отримати перспективну кваліфікацію для проведення енергетичного аудиту.

Енергетичний аудит – це обстеження будівлі атестованим енергоаудитором, під час якого здійснюється аналіз інформації щодо фактичних або проектних характеристик огороджувальних конструкцій та інженерних систем, оцінюється відповідність розрахункового рівня енергетичної ефективності встановленим мінімальним вимогам до енергетичної ефективності будівель та надаються рекомендації щодо підвищення рівня енергетичної ефективності будівель, що враховують місцеві кліматичні умови, є технічно та економічно обґрунтованими.

Фактично це обстеження житлового будинку, проведене кваліфікованим фахівцем з енергетичної сертифікації будівель, щоб з'ясувати його технічний стан та ефективність споживання енергії.

Енергоаудитор — це фізична особа, яка отримала кваліфікаційний атестат та має право на проведення сертифікації енергетичної ефективності будівель, яка може бути при цьому фізичною особою-підприємцем.

Тема збільшення кількості кваліфікованих енергоаудиторів є дуже важливою для післявоєнного відновлення нашої країни та навіть у воєнний період впроваджуються енергоефективні проєкти, невід’ємною частиною яких є проведення енергоаудиту. Енергоефективність будівель під час відбудови буде обов’язковою вимогою, виконання якої буде вимагати відповідних фахівців.

Наша програма навчання енргоаудиторів була розроблена спеціалістами університету з урахуванням всіх законодавчих змін у цій області і методичних рекомендацій представлених Німецьким товариство міжнародного співробітництва (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH) та Асоціацією енергоаудиторів України. Нам було важливо зарекомендувати себе професійним проведенням дев'ятиденних підготовчих курсів та підготовкою екзаменаційних іспитів, активну участь в цьому взяли Ірина Шведчикова, Михайло Шеремет з нашого університету та Вадим Литвин, Сергій Наскальний з Асоціації енергоаудиторів України.

Загалом до процесу навчання та атестації були залученні висококваліфіковані працівники університету і запрошенні спеціалісти з професійними практичними навичками з Асоціації енергоаудиторів України, а саме:

  • Бобровник Володимир – кандидат технічних наук, доцент, проректор з навчально-виробничих питань та розвитку Київського національного університету технологій та дизайну.
  • Панасюк Ігор – доктор технічних наук, професор, академік Академії інженерних наук України та Української технологічної академії, директор Інституту інженерії та інформаційних технологій.
  • Козленко Анатолій – директор Центру управління енергоефективністю Київського національного університету технологій та дизайну, голова Комісії з енергоефективності Українського національного комітету Міжнародної торговельної палати (ІСС Україна).
  • Шведчикова Ірина – доктор технічних наук, професор кафедри комп’ютерної інженерії та електромеханіки Київського національного університету технологій та дизайну.
  • Шавьолкін Олександр – доктор технічних наук, професор кафедри комп’ютерної інженерії та електромеханіки Київського національного університету технологій та дизайну.
  • Литвин Вадим – голова Асоціації енергоаудиторів України.
  • Наскальний Сергій – енергоаудитор, менеджер проектів.
  • Шеремет Михайло – провідний інженер Центру управління енергоефективністю Київського національного університету технологій та дизайну.

На жаль, управлінська структура університету була на готова до оперативного проходження підготовчих документів, зволікання могли привести до переносу курсів, хоча рішення про їх проведення було прийнято ще в кінці грудня минулого року. Бажано розробити оптимальний алгоритм дій, в надії що бажаючих отримати кваліфікацію енергоаудитора буде достатньо.

По закінченню навчання та за результатами фінального іспиту всі слухачі курсу пройшли кваліфікаційну атестацію, про що було здійснено відповідний запис у Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва.

Урочисте вручення кваліфікаційних атестатів провів безпосередньо Ректор університету – Іван Михайлович Грищенко. Ректор побажав молодим спеціалістам успіхів і професійного зростання у важливій сфері енергоефективності та запросив до подальшої співпраці з нашим університетом.

Враховуючи, що законодавчо передбачено роботу університетських комісії тільки до липня цього року, необхідно провести акредитацію Кваліфікаційного центру на базі ННЛ «Центр енергоефективності», умовою якої є наявність затвердженого стандарту енергоаудитора. Підтримка та практичне сприяння цьому процесу отримана від ректора Івана Грищенка, за контактами якого буде розпочата відповідна робота.

А ми приєднуємося до побажань та запрошуємо всіх охочуючих до наступної групи для підготовки осіб, які мають намір провадити діяльність із сертифікації енергетичної ефективності та обстеження інженерних систем будівель.

 

Наші контакти:

пров. Є. Гуцала, 4а (корп. №5)

01011 Київ, Україна

тел.:  044 280 04 50

044 256 84 07

098 595 85 08

email: [email protected]

www.knutd.edu.ua/university/ce/

06.04.2023