КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ПЕРШИЙ БІОМЕТАН КОМПАНІЇ «ГАЛС АГРО»: ВИКЛИКИ І ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ГАЛУЗІ

Біометан є відновлюваним і екологічно стійким замінником природного газу. Це гнучкий носій енергії та паливо, що може зберігатися та транспортуватися в межах наявної газової інфраструктури. Тому біометан має хороші можливості для сприяння досягненню кліматичних цілей та енергетичної безпеки.

Протягом останнього десятиліття виробництво біометану стабільно зростає. Загальний обсяг виробництва біометану в Європі в 2021 році становив 3,5 млрд кубометрів і, як очікується, зростатиме в найближчі роки, досягнувши 35 млрд кубометрів до 2030 року.

Програмами освітнього процесу підготовки енергоаудиторів передбачено ознайомлення з усіма можливими способами підвищення енергоефективності та врахування їх при формуванні рекомендаційних висновків до загального звіту. Особлива увага приділяється альтернативним джерелам енергії, серед яких виробництво біогазу набирає все більшого значення, враховуючи наявну сировинну базу та наявну залежність від імпорту газу. З метою поглиблення знань про цю галузь, працівники Центру управління енергоефективністю, Анатолій Козленко та Михайло Шеремет взяли участь у високопрофесійній онлайн-презентації першого в нашій країні заводу з виробництва біометану, який за своїми характеристикам відповідає всім технічним вимогам мережевого газу для підключення до газових магістралей.

Цей перший біогазовий завод компанії «Галс Агро» введено в експлуатацію 2018 року. Перша черга заводу мала електричну потужність 2,4 МВт. У 2020 році було розпочато будівництво другої черги заводу, що дало можливість збільшити потужність на 4,5 МВт до загальної 6,9 МВт.

Також додатково було передбачено запас потужності з виробництва біогазу ще на 1,5 МВт (ел) або до 3 млн м3 біометану на рік.

Технологія бродіння — мезофільне анаеробне зброджування органічної сировини із виробництвом біогазу та подальшою подачею когенерацію для виробництва теплової та електричної енергії. Використовуються когенераційні установки Jenbacher (Австрія).

Під час будівництва другої черги заводу були використані найсучасніші європейські технології з виробництва біогазу, що дало змогу збільшити загальний вихід біогазу на 1 м3 ємності ферментації, піднявши вміст сухої речовини у реакторах з 6% до 15%. Було застосовано більш сучасні технології бродіння (термофільна замість мезофільної), газопідготовки та газоочистки. Паралельно було проведено реконструкцію першої черги для збільшення ефективності технологічних процесів. Встановлено додаткові когенератори, систему осушки біогазу та очистки від сірки, нові міксери та змішувачі.

Базова сировина: жом цукрового буряку після виробництва цукру, бурякова патока, рослинні залишки, силос енергетичних рослин, відходи харчових та комбікормових виробництв, гній ВРХ.

У змістовній презентації, директор підприємства Сергій Кравчук, звернув увагу, що у ФРН 15% засівається енергетичними культурами, як сировина для більше як 2500 біогаз-заводів, в Україні було б достатньо 8% та відповідної кількості заводів – для досягнення енергетичної незалежності. 1 га енергетичних культур може дати 40–50 Мвт/год/рік «чистої» енергії, крім власного споживання, експорт якої дасть можливість отримувати додаткову премію, враховуючи невикопний характер енергії.

Також у біометан можливо переробити надлишкові запаси зернових культур, транспортуючи вироблений газ через наявну ГТС, зменшуючи навантаження на  логістичні наземні та морські маршрути.

Загалом, заслуговує поваги ентузіазм та високий професіоналізм керівників проекту, які досягли своєї мети, подолавши численні перепони монопольних та державних структур.

Приклади та досвід таких проєктів у роботі навчально-наукової лабораторії «Центр енергоефективності» сприяє підвищенню якості підготовки енергоаудиторів та застосуванню ними цих знань у наукових роботах.

27.04.2023