КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ОБГОВОРЕННЯ ШЛЯХІВ СТВОРЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЙНОГО ЦЕНТРУ НА БАЗІ ЦЕНТРУ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ УНІВЕРСИТЕТУ


В Центрі енергоефективності університету відбулась зустріч з Володимиром Віталійовичем Ковтунцем, який є спеціалістом-консультантом в галузі акредитації Кваліфікаційних центрів в Національному агентстві кваліфікацій. Варто замітити, що Володимир Віталійович тривалий час працював заступником голови Національного агентства кваліфікацій та був Першим заступником Міністра освіти і науки України.


Під час бесіди, в якій взяли участь працівники Центру управління енергоефективністю, Анатолій Козленко та Михайло Шеремет, були детально обговорені умови акредитації та професії, згідно Класифікатора професій, на які уже можливо розпочати процес підготовки до акредитаційної роботи з урахуванням наявності зареєстрованих стандартів цих професій. На жаль, при розгляді професії енергоаудитора було відмічено, що розробник стандарту - Мінрегіон України, подав заявку і запланував завершення обговорення та затвердження стандарту в термін до 28.10.2023 року. Враховуючи внесені зміни до Закону України "Про енергетичну ефективність будівель", термін дії повноважень університетських комісій з атестації енергоаудиторів закінчується 07.07.2023 року. Таким чином, майже на півроку в країні зникає процес підготовки та сертифікації енергоаудиторів, наслідки чого навіть важко уявити. Законом було визначено річний термін для реалізації вимог статті 9 цього Закону, але нажаль ці завдання не були виконані.

У процесі обговорення розглянули можливість акредитації Кваліфікаційного центру на спорідненій професії з тим, щоб після реєстрації стандарту енергоаудитора доповнити цю професію чи підібраний стандарт розділом щодо діяльності енергоаудитора. Після аналізу та вивчення всіх матеріалів, було домовлено продовжити консультації з метою пошуку оптимального рішення.

Працівники Центру управління енергоефективністю висловили щиру подяку Володимиру Віталійовичу та ректору університету Івану Михайловичу за сприянням якого ця зустріч відбулась.

12.05.2023