КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ПІСЛЯ ТРИВАЛОЇ ПЕРЕРВИ ВІДБУЛАСЯ ВИСТАВКА AQUATHERM KYIV, 16-18 ТРАВНЯ 2023


Серед тематики стендів та форумів виставки значне місце було відведено заходам з енергоефективності. Працівники Центру управління енергоефективністю університету Анатолій Козленко та Михайло Шеремет детально ознайомилися зі стендами з енергоефективними технологіями і обладнанням та провели переговори з учасниками виставки на предмет залучення їхніх новинок до демонстраційного обладнання в Навчально-науковій лабораторії «Центр енергоефективності». Також обговорювалися пропозиції щодо залучення їх працівників до навчання та атестації енергоаудиторів.

Очікуємо відвідування Центру енергоефективності чотирма-п'ятьма компаніями для конкретного обговорення розміщення їх обладнання чи наглядних навчальних матеріалів.

Програмою виставки було передбачено проведення різноманітних заходів, серед яких необхідно відмітити міжнародний Форум «Збереження централізованого теплопостачання – запорука енергетичної безпеки України», присвячений обговоренню перспектив майбутнього опалювального сезону, спікерами якого були високопрофесійні українські та зарубіжні доповідачі (серед них і фундатори нашого Центру енергоефективності).

До надзвичайно складного опалювального сезону, учасники Форуму пропонували свої пропозиції, до реалізації яких приступати потрібно вже зараз, не чекаючи зими. В основі всіх концепцій лежить кардинальне зменшення енергоспоживання за рахунок нових інженерно-технологічних підходів.

Питання застосування альтернативної енергетики, що зменшує залежність від імпорту енергоносіїв, обговорювалося під час проведення круглого столу «Відновлювальні джерела енергії: шлях до енергонезалежності України».

В дискусіях взяли участь, технічний директор «Фонду енергоефективності» – Ігор Кречкевич, голова Української асоціації відновлюваної енергетики (колишній міністр енергетики та захисту довкілля) – Олексій Оржель, науковець з Національного університету водного господарства та природокористування (м.Рівне) – Микола Кізєєв. Під час свого виступу, Анатолій Козленко, наголосив на необхідності прийняття рішення щодо можливості підготовки та сертифікації енергоаудиторів, яка  зупиниться 03.08.2023 р., враховуючи зміни в нормативній базі. Не існує стандарту енергоаудитора, без якого не можливо акредитувати Кваліфікаційні центри на право проводити сертифікацію енергоаудитора. Більше того, професія енергоаудитора не внесена до державного класифікатора професій. Доповнює ситуацію те, що цього року спливає термін дії багатьох раніше виданих атестатів.

Учасники заходу заявили, що цього неможливо допустити враховуючи, що діюче законодавство вимагає обов’язкове проведення енергоаудиту під час вирішення питання початку будівництва і його фінансування та пообіцяли надати сприяння.

Окремо було обговорено питання співпраці з Ігорем Кречкевичем щодо підготовки енергоаудиторів в рамках діяльності Фонду енергоефективності.

Загалом виставка, організована у військовий час, зібрала велику кількість спеціалістів, які, судячи з усього, занудьгували за спілкуванням з колегам та з користю провели час у вирішенні насущних проблемних питань.

22.05.2023