КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ДО ДНЯ НАУКИ В УКРАЇНІ: НАУКОВИЙ ІНТЕНСИВ «OPEN LAB» НА КАФЕДРІ ПРОМИСЛОВОЇ ФАРМАЦІЇ

Третя субота травня особливий день для всіх науковців України, адже традиційно в цей день відзначається День науки.

19 травня 2023 року, з нагоди Дня науки в Україні, у навчально-науковій лабораторії молекулярної фармакології, хемогеноміки та біогеронтології (ауд. 1-0238) було проведено науковий інтенсив «Open Lab» з  теми «R&D твердих лікарських форм». Пряма трансляція заходу демонструвалася на офіційній YouTube-сторінці кафедри промислової фармації КНУТД.

У науковому заході взяли участь студенти першого курсу спеціальності 226 «Фармація, промислова фармація», а також абітурієнти. Кожен із присутніх не тільки побачив, а й навчився користуватись сучасним дослідницьким обладнанням та відчув себе в ролі справжнього науковця.

На початку наукового інтенсиву учасники заходу дізналися про важливість підвищення розчинності малорозчинних активних фармацевтичних інгредієнтів, що прямо впливає на їх біодоступність. Далі майбутні науковці власноруч сформували методом «цукрової вати» тверді дисперсні системи, із застосуванням яких виготовили таблетки та капсули.

 

 

Потім студенти дослідили фармако-технологічні показники отриманих лікарських форм згідно з методиками Державної Фармакопеї України, зокрема визначили середню масу та розміри отриманих таблеток, провели тест «Стійкість таблеток до роздавлювання» та тест «Розчинення твердих дозованих лікарських форм».

 

Наприкінці інтенсиву студенти переконалися у тому, що їхня робота мала позитивний результат, адже власними зусиллями вони змогли значно підвищити розчинність відомого протизапального, однак важкорозчинного активного фармацевтичного інгредієнту.

За 4 години співпраці у науковій лабораторії учасники здобули нові знання, отримали сертифікати, а головне – мотивацію розвитку в майбутній професії.

 

Сподіваємось, що такі заходи, як науковий інтенсив «Open Lab», покладуть початок процесу дослідницького пізнання наших студентів, які в майбутньому примножать науковий потенціал країни.

24.05.2023