КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ДЕНЬ СЛОВ’ЯНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ Й КУЛЬТУРИ У КНУТД

24 травня ми відзначаємо День слов’янської писемності й культури, день вшанування пам’яті святих Кирила й Мефодія, слов’янських просвітників, які перекладали зі старогрецької на старослов'янську мову церковні книги та створили кириличну абетку для білоруської, болгарської, македонської, сербської, чорногорської мов та нашої української мови. Цією абеткою ми користуємось більше тисячі років, з неї складено різнобарв'я нашої культурної спадщини, з неї постає  наша сучасна культура. Найдавнішою точно датованою кириличною книгою є давньоруське Остромирове Євангеліє (1057).

Це свято символізує цивілізаційне торжество слов’янства, національну самобутність, об’єднує суспільство та долучає кожного з нас до  культурної спадщини. Писемність і культура – це поняття взаємопов’язані та невіддільні.  Вони є показником народності, важливою частиною ідентичності українців. Нині понад 250 мільйонів людей у Євразії послуговуються кирилицею як національним алфавітом.

На кафедрі цифрового мистецтва вшановували пам'ять засновників слов'янської писемності й літератури  майстер-класом з леттерингу. Інга Єрмак, доцент кафедри провела практикум і мінілекцію про особливості прийомів, стилів написання, матеріалів, що використовуються для створення рукописних шрифтів, про важливість не тільки мови, а й зберігання перлин писемності, сконцентрованих у словах, фразах, що передають незламність душі української нації, силу духу, показують наші цінності, на віки закарбовані в словах: Воля, Боротьба, Свобода, Кохання.

На майстер-класі студенти дібрали цитати видатних українців та створили арти леттерингу.

06.06.2023