КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

В УСПП відбулося засідання круглого столу «Професійні кваліфікації і ринок праці»

Об’єднання організацій роботодавців України (ООРУ) спільно із Держпраці, Національним агентством кваліфікацій та Міжнародним агентством професійних кваліфікацій було організовано проведення круглого столу «Професійні кваліфікації і ринок праці».

Виступаючі на засіданні підкреслювали не просто необхідність змін в оцінках кваліфікацій, а заявляли про єдиний шлях визнання кваліфікацій, виходячи з досвіду країн ЄС. Не треба забувати, що ці країни рухалися тільки до взаємного визнання технічних регламентів (без яких не можливе взаємне визнання кваліфікацій) більше 50 років, не досягнувши при цьому, спільної мети.

Звучали заклики до Держпраці, вимагати наявність кваліфікаційного сертифікату практично на весь особовий склад підприємства та застосовувати до так званих "порушників" весь набір адміністративних стягнень.

У своїй професійній доповіді, Володимир Ковтунець, з інституту вищої освіти НАПН України, описав всю послідовність отримання сертифікату професії та історію розвитку цього напрямку освіти, що розпочалася у 2007 році. Обов’язковою умовою акредитації Кваліфікаційного центру є наявність затвердженого стандарту професії, яких всього розроблено близько трьохсот. При цьому в повідомленні Мінекономіки щодо гармонізації стандартів вказано, що тільки в галузі електротехніки, нараховується більше 20 000 стандартів, загальна ж кількість незрівнянно більша від уже розробленої кількості стандартів професій, навіть враховуючи, що стандарт професії охоплює знання багатьох стандартів. В якості прикладу В. Ковтунець назвав і професію енергоаудитора.

В своєму виступі Анатолій Козленко зауважив, що поспішність та діючий порядок уже поховали сертифікацію енергоаудиторів, а можливо і інших професій. Весь розпочатий процес потрібно продовжити на 20-30 років, а не на 12 місяців, визначених Законом.

Цю тему А. Козленко особисто обговорив з Анатолієм Кириловичем Кінахом, за дорученням якого підготував проєкти листів до Верховної Ради України з проханням внести зміни та продовжити термін впровадження з 12 на 24 місяці. Маємо надію, що буде знайдено розуміння. На даний момент лист вже зареєстровано:

В своєму виступі Анатолій Кінах висловив застереження щодо ускладнення роботи бізнесу в умовах військового стану, закликавши максимально лібералізувати ринок праці, направивши всі зусилля на Перемогу, напрацьовуючи, при цьому, всі прогресивні зміни для впровадження в час після військової відбудови.

Після круглого столу відбулися переговори з головою Національного агентства кваліфікацій, Юрієм Баланюком, Володимиром Ковтунцем, представником USAID, пані Сніжаною та іншими учасниками з метою встановлення співпраці в організації Кваліфікаційного центру на базі Центру енергоефективності нашого університету.

07.07.2023