КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Навчання та атестація енергоаудиторів

Відбулась чергова підготовка в навчально-науковій лабораторії «Центр енергоефективності» (ННЛ ЦЕ) університету та кваліфікаційна атестація енергоаудиторів, які проводитимуть діяльність у сфері сертифікації енергетичної ефективності та обстеження інженерних систем будівель.

Завдяки зусиллям працівників Центру управління енергоефективністю (ЦУЕ) було сформовано дві групи охочих пройти навчання та атестацію. Для першої групи було організовано дев’яти денний курс навчання з наступним іспитом, друга ж група пройшла тільки атестацію, оскільки складалась з осіб які вже мають базову підготовку та працювали енергоаудиторами, але в яких закінчився термін дії кваліфікаційного атестату.

Для проведення навчання, вперше були залученні висококваліфіковані експерти та партнери університету.

Менеджер проєктів компанії Grundfos, Андрій Мінайлов у своїй презентації продемонстрував переваги їхнього обладнання, навів приклади значного зменшення споживання електроенергії насосами фірми, надав конкретні поради при підборі та визначенні типу насосів, їх потужності. Також продемонстрував особливості та роботу обладнання на діючих стендах розміщених в ННЛ ЦЕ.

Керівник підрозділу навчань та технічної підтримки «Академії HERZ», Сокиркін Олександр під час своєї доповіді приділив значну увагу балансуванню систем теплопостачання будівель, зазначивши при цьому, що значні втрати теплової енергії виникають у зв’язку з проблемами балансування. Він детально продемонстрував принципи роботи балансуючого обладнання, яке використовує фірма HERZ та навів приклади значної економії енергії після регулювання системи подачі тепла. Також на прикладі розміщеної в ННЛ ЦЕ діючої моделі системи теплозабезпечення, показав її особливості в роботі працюючого макету.

Крім того до лекцій були залученні досвідченні працівники університету та спеціалісти з Асоціації енергоаудиторів України:

  • Панасюк Ігор – доктор технічних наук, професор, академік Академії інженерних наук України та Української технологічної академії, директор Інституту інженерії та інформаційних технологій.
  • Козленко Анатолій – директор Центру управління енергоефективністю Київського національного університету технологій та дизайну, голова Комісії з енергоефективності Українського національного комітету Міжнародної торговельної палати (ІСС Україна).
  • Литвин Вадим – голова Асоціації енергоаудиторів України.
  • Наскальний Сергій – енергоаудитор, менеджер проектів.
  • Шеремет Михайло – провідний інженер Центру управління енергоефективністю Київського національного університету технологій та дизайну.

Тема збільшення кількості кваліфікованих енергоаудиторів є дуже важливою для післявоєнного відновлення нашої країни та навіть у воєнний період впроваджуються енергоефективні проєкти, невід’ємною частиною яких є проведення енергоаудиту. Енергоефективність будівель під час відбудови буде обов’язковою вимогою, виконання якої буде вимагати відповідних фахівців.

Необхідно відмітити, що це була остання підготовка групи енергоаудиторів до вступу в дію змін Закону України про «Про енергетичну ефективність будівель», які набирають чинності 3 серпня 2023 року. Зусиллями працівників ЦУЕ, було направлено декілька варіантів пропозицій до Верховної Ради України (про що вже повідомляли раніше) щодо продовження дії Закону у минулій редакції ще хоча б на рік. Це би дозволило не зупиняти процес підготовки нових енергоаудиторів до поки не буде розроблений стандарт професії енергоаудитора та не були б акредитовані перші кваліфікаційні центри.

По закінченню навчання та за результатами фінального іспиту всі слухачі курсу пройшли кваліфікаційну атестацію, про що було здійснено відповідний запис у Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва.

В заключному зверненні Анатолія Козленка до слухачів було запропоновано підтримувати стосунки з університетом та його партнерами для отримання консультацій при виконанні конкретних робіт з проведення енергоаудиту.

 

Наші контакти:

пров. Є. Гуцала, 4а (корп. №5)

01011 Київ, Україна

тел.: 044 256 84 07, 098 595 85 08

email: [email protected]

www.knutd.edu.ua/university/ce/

19.07.2023