КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ВІД ПРОФЕСІЙНОЇ АТЕСТАЦІЇ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ СЕРТИФІКАЦІЇ ЕНЕРГОАУДИТОРІВ

 

В навчально-науковій лабораторії «Центр енергоефективності» відбулось останнє засідання атестаційної комісії університету для атестації енергоаудиторів, котрі в останню мить вирішили подовжити дію своїх кваліфікаційних атестатів, перед набранням чинності змін до Закону України «Про енергетичну ефективність будівель» згідно з якими, атестаційні комісії, створені вищими навчальними закладами більше не зможуть проводити процес атестації.

Відтепер, згідно Закону, сертифікація осіб, які мають намір провадити діяльність із сертифікації енергетичної ефективності, енергетичного аудиту будівель та обстеження технічних установок, проводиться кваліфікаційними центрами, акредитованими Національним агентством кваліфікацій (НАК).

Але, на жаль, від 03.08.2023 року фактично взагалі неможливо проводити сертифікацію нових енергоаудиторів чи подовжувати дію атестатів виданих раніше, оскільки, з урахуванням нових вимог законодавства для створення та акредитації кваліфікаційного центру і поновлення процесу підготовки енергоаудиторів необхідно, щоб в Реєстр кваліфікацій був внесений професійний стандарт «Енергетичний аудитор будівель», який досі розробляється, Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, орієнтовно стандарт буде затверджено у жовтні-листопаді 2023 року.

А поки процес розробки триває, працівники Центру управління енергоефективністю прикладають зусилля для підготовки необхідних документів та виконання умов акредитації кваліфікаційного центру з підготовки та сертифікації енергоаудиторів на базі ННЛ «Центр енергоефективності».

Разом с тим, за університетам залишається право проводити навчання енергоаудиторів для всіх, хто вже має відповідну базову інженерну освіту та бажає, маючи отриманні знання, спробувати себе безпосередньо на іспитах в кваліфікаційних центрах, як тільки вони будуть створені та зареєстровані в НАК.

Навчальні плани для цього розроблені, обладнанні лабораторії, підготовлені кваліфіковані спікери, питання лише виявити бажаючих отримати додаткову кваліфікацію, при умові потреби її на ринку послуг.

Відокремлення процедури визначення кваліфікації від процесу навчання цій кваліфікації як раз і передбачено директивами ЄС. Нам це відомо, аналізуємо та опрацьовуємо шляхи вирішення цього питання, у разі, якщо це будуть вимагати нормативні документи.

Крім того, зберігається можливість акредитації Центру енергоефективності в Національному агентстві з акредитацій України (НААУ), що, на жаль, у свій час, не отримала підтримки цієї пропозиції.

Для обговорення можливості акредитації навчального центру, згідно вимог НААУ, були проведені переговори з Олександром Юнацьким – директором органу сертифікації, акредитованому в НААУ та його співробітниками. Під час зустрічі детально обговорили вимоги до начального центру, був переданий перелік необхідних документів, який зараз вивчається та оцінюється можливість їх виконання. Привабливим є визнання їх сертифікатів в країнах ЄС, а сертифікати НАК – використовуються тільки для внутрішнього ринку. Взагалі, дивно в умовах економічної скрути розвивати дві схеми підтвердження кваліфікації та знищувати існуючу не створивши нову.

 

11.08.2023