КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Зустріч в київських офісах партнерів університету HERZ (Австрія) та Grundfos (Данія)

Працівники центру управління енергоефективністю університету (ЦУЕ) Анатолій Козленко та Михайло Шеремет відвідали головні офіси давніх партнерів університету та фундаторів Центру енергоефективності (ЦЕ), компанії HERZ (Австрія) та Grundfos (Данія).

Під час візиту в компанію HERZ Україна, наших працівників зустрів Олександр Сокиркін, керівник підрозділу навчання та технічної підтримки, якому Анатолій Михайлович офіційно вручив Подяку від імені ректора університету, Івана Михайловича Грищенка за співпрацю і допомогу у оснащенні Центра енергоефективності та участь у навчанні з підготовки енергоаудиторів.

Відбулося знайомство та ознайомчі переговори для вирішення векторів подальшої співпраці, з директором компанії, Русланом Верлею. Так, серед головних пропозицій від нашої сторони було запропоновано:

  • надалі залучати працівників HERZ у підготовці енергоаудиторів на базі ЦЕ;
  • можливість створення Кваліфікаційного центру (КЦ) на партнерських засадах;
  • участь працівників компанії в якості членів атестаційної комісії або експертів у КЦ, акредитація якого планується, після затвердження стандарту енергоаудитора;
  • можливість встановлення додаткового обладнання компанії в ЦЕ.

Керівник HERZ Україна наголосив, що основною програмою діяльності фірми в Україні є реалізація обладнання, разом з тим, розгляне всі запропоновані теми, які обговоримо на наступних зустрічах, одна з них запланована в ЦЕ, відвідати який ми запросили Руслана Верлю.

Ознайомчий огляд нового, просторого головного офісу, вразив зразками сучасного діючого обладнання, оснащенням навчальних класів та особливо навчальний простір проектувальників, з новітніми програмами проектування теплозабезпечення та інших функціональних систем будівель.


Автоматична система дозволить якісно та оптимально визначити систему опалення та управління з мінімальними втратами. Домовлено, що наші працівники зможуть безкоштовно пройти відповідну підготовку.


Власний бар та їдальня створюють додаткові сприятливі стимули для бажаючих освоїти цю техніку.

Висновок такий, що ЦЕ потрібно переймати цей досвід, підтримуючи свою конкурентоздатність.

Працівників університету тепло зустріли і в компанії Grundfos (Данія) та познайомили гостей зі своїм керівником, разом з яким менеджер проектів,  Андрій Міняйлов ознайомив з офісом і розповів про нові, унікальні проєкти, які компанія реалізувала за допомогою власного, новітнього, енергоефективного обладнання.


Особливо вразила інтерактивна демонстраційна панель, на якій в 3D форматі були показані вже реалізовані проекти із застосуванням їх обладнання. На екрані була проведена оглядова екскурсія  з деталізацією, у разі бажання, всіх елементів обладнання з його технічними характеристиками.  


Вручаючи Подяку від імені ректора університету Андрію Мінайлову, відмітили його особисту роль у проектуванні, оснащенні та будівництві стенду фірми в ЦЕ та змістовні лекції під час навчання енергоаудиторів.

Отримуючи нагороду, Андрій наголосив, що готовий й надалі брати участь у підготовці нових спеціалістів в нашому Центрі енергоефективності.

На жаль, не вийшло познайомитися з директором компанії, оскільки пан Йозеф Ленгель перебуває за кордоном. Але це не завадило провести ділові переговори, під час яких обговорили подальші плани з підготовки енергоаудиторів і проблемні питання їх сертифікації, що виникли із-за змін у Законі України «Про енергетичну ефективність будівель», а також розглянули можливість залучення працівників Grundfos для акредитації Кваліфікаційного центру.


Вже зараз можна сказати, що Центр енергоефективності університету має величезну підтримку з боку партнерів і фундаторів, їх кількість постійно збільшується і на теперішній час перевищала за п’ятдесят компаній, підприємств, асоціацій та організацій різного рівня. Це свідчить про те, що Центр енергоефективності буде й надалі розвиватися, а кількість підготовлених нами енергоаудиторів збільшуватиметься.

23.08.2023