КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ЗАХОДИ НА КАФЕДРІ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ В СФЕРІ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ДЕМОКРАТІЇ

Демократія належить до основних і універсальних суспільних загальнолюдських цінностей. Вона є фундаментом для побудови принципів управління усіх провідних держав, співтовариств, союзів і федерацій.

З метою формування у здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня освітніх програм «Професійна освіта» та «Психологія» європейських цінностей і поширення ідей демократії, 15 вересня 2023 р. куратори кафедри професійної освіти в сфері технологій та дизайну Алла Колодяжна та Віта Григор`єва провели круглий стіл з теми: «Демократія: минуле та сучасність». Цей день упроваджено Генеральною асамблеєю ООН 2007 року і відзначається щорічно.

Під час заходу студенти виступили з доповідями, у яких ознайомили присутніх з особливостями дотримання демократичних принципів управління у різних країнах світу. Було зазначено, що механізми демократії засновані на вільному волевиявленні народу, неухильному дотриманні прав і свобод людини, а також тісно пов’язані із забезпеченням правопорядку, стабільності та цілісності її інститутів і її моделі.

Також студентам 1 та 2 курсів освітніх програм «Професійна освіта» та «Психологія» було запропоновано до перегляду документальний фільм «Диктатура проти Демократії» Акіма Галімова.

Перегляд й обговорення документального фільму допомогло студентам краще зрозуміти, що насправді означають поняття «демократія» та «демократичні вибори». Чому українці так завзято борються за свободу і незалежність? Та чому в РФ демократія ніколи не переможе? Відповіді на ці запитання автор дає через історичні паралелі. Адже демократія – одвічна цінність українського народу, що зародилася ще за часів Ярослава Мудрого.

Демократія дається українцям з болем і кров’ю. Війна України із Росією – це протистояння демократії та тоталітаризму і диктатури.

У Міжнародний день демократії дякуємо неймовірним ЗСУ за стійкість та мужність, нашим героїчним співвітчизникам, котрі тримають небо над вільним світом. Дякуємо кожному, хто веде цю боротьбу, хто власними вчинками будує вільну Україну.

Слава Україні!

18.09.2023