КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ПОСТ-РЕЛІЗ V МІЖНАРОДНОЇ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ «ПРОБЛЕМИ ІНТЕГРАЦІЇ ОСВІТИ, НАУКИ ТА БІЗНЕСУ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ»

6 жовтня 2023 року у Київському національному університеті технологій та дизайну відбулася V Міжнародна науково-практична конференція «Проблеми інтеграції освіти, науки та бізнесу в умовах глобалізації», яку було присвячено 93-й річниці від дня заснування  Університету.

Організаторами конференції виступили Міністерство освіти і науки України,  Національна академія педагогічних наук України, Київський національний університет технологій та дизайну, ДННУ «Академія фінансового управління» (м. Київ), Університет Фоджа (м. Фоджа, Італія), Університет прикладних наук RISEBA (м. Рига, Латвійська Республіка), Університет Шеффілд Халлам (Велика Британія), Міжнародна академія прикладних наук у Ломжі,  MANS (Республіка Польща), Університет Бізнесу (Wyższa Szkoła Biznesu w  Dąbrowie Górniczej), Мінгячевірський державний університет (Республіка Азербайджан), Естонський університет прикладних наук з підприємництва Майнор (м.Таллінн, Естонська Республіка), Інститут технологій та бізнесу в Чеське Будейовіце (Чеська Республіка).

Конференцію було  організовано також за підтримки Еразмус+ у рамках виконання в Київському національному університеті технологій та дизайну 2-х грантових проєктів модулю Жана Моне, а також грантового проекту Еразмус+ КА2 - ЕRASMUS-EDU-2021-VIRT-EXCH «Міжнародна мережа віртуальних молодіжних бізнес-хабів». У роботі конференції зареєструвалось понад 200 провідних учених та практиків у галузі вищої освіти, наукових установ багатьох регіонів України та зарубіжних країн.

Модератором конференції виступила Олександра Ольшанська, декан факультету управління та бізнес-дизайну, доктор економічних наук, професор, яка відкрила конференцію та, привітавши всіх з початком роботи, надала слово Івану Грищенку, ректору Київського національного університету технологій та дизайну, академіку Національної академії педагогічних наук України, доктору економічних наук, професору, Лауреату Державної премії України в галузі науки та техніки.

Привітавши учасників і гостей конференції з початком роботи, Іван Михайлович висловив слова подяки почесним гостям, які в складний для нашої держави час знайшли можливість завітати до Університету та виступити на пленарному засіданні.

У своєму подальшому виступі  ректор доповів про те, як Університет працює у складні часи повномасштабної війни, розв’язаної росією проти України, про ті проблеми та виклики, які постали перед викладацьким колективом та студентством.  Підкреслив, що незважаючи ні на що, Університет працює, виконуючи свою головну місію – підготовку висококваліфікованих фахівців. Студенти навчаються за очною формою, здобуваючи нові знання та компетентності. Іван Михайлович зазначив, що незважаючи на війну, Університету вдалося зберегти кількість студентів та викладацький колектив, а також не тільки зберегти свої позиції у міжнародних та вітчизняних рейтингах, а значно покращити їх та активізувати роботу за багатьма напрямами міжнародної співпраці, зокрема в напрямі інтернаціоналізації освіти, розвитку проєктної діяльності та міжнародної академічної мобільності. Крім того, важливим для стабільного фінансового стану Університету є функціонування Київського інституту Технологічного університету Цілу в Китаї, куди КНУТД експортує освітні послуги. Ректор наголосив на важливих завданнях та шляхах подальшого розвитку Університету в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення України.

 

Зі щирим привітанням до учасників і гостей зібрання звернувся Голова Ради Національного банку України, академік НАН України, доктор економічних наук, професор Богдан Данилишин.

У промові він підкреслив, що в умовах повномасштабної війни особливо важливим завданням для України є необхідність збереження та державної підтримки тих галузей економіки, які стабільно функціонують, створюють робочі місця та поповнюють державний бюджет країни, зазначивши при цьому, що деякі галузі назавжди припинили своє існування, оскільки не буде можливим та доцільним відновлювати їх функціонування після війни. Богдан Михайлович дав професійну оцінку стану фінансового ринку країни та її банківської системи зокрема, підкресливши важливу регуляторну роль Національного Банку України у функціонування національної економіки в умовах воєнного часу. 

Завершуючи виступ, пан Данилишин побажав плідної роботи всім науково-педагогічним працівникам, висловив тверду впевненість, що завдяки роботі українських учених, дослідників та викладачів нашій державі вдасться швидко відновити як економіку звільнених територій, так і України загалом.

З привітанням учасникам конференції від колективу ДННУ «Академія фінансового управління» виступила Тетяна Єфименко, президент Академії, академік НАН України, доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України.

Тетяна Іванівна підкреслила роль і значення вищої освіти на сучасному етапі розвитку українського суспільства та обґрунтувала конкретні кроки на шляху забезпечення ефективного її розвитку, підвищення конкурентоспроможності закладів вищої освіти у період післявоєнного відновлення України. Також у своєму виступі вона актуалізувала основні проблеми сфери фінансових послуг, окреслила можливості та шляхи їх розв’язання, а також перспективні вектори розвитку в умовах повоєнної відбудови та євроінтеграційних прагнень України.

Учасників і гостей конференції  привітав з початком роботи конференції заступник голови  Освітнього інвестиційно-технологічного кластеру легкої промисловості міста Києва, директор ТОВ «РА.ДА», Лауреат Державної премії в галузі науки та техніки ім. Бориса Патона Андрій Прохоровський.

Він підкреслив актуальність тематики і платформ конференції, необхідність розв’язання  основних проблем і  визначення сучасних тенденції інтеграції освіти, науки та бізнесу, а також наголосив на необхідності поглиблення практичної підготовки майбутніх кваліфікованих фахівців у всіх сферах економіки країни, оскільки потреба в них з кожним днем зростає та особливо гострою вона може стати у період повоєнної відбудови країни. Андрій Станіславович проінформував про роботу свого підприємства, яке є стратегічно важливим для забезпечення Збройних Сил України засобами індивідуального захисту та наголосив, наскільки важливою в умовах повномасштабної війни є державна підтримка для вітчизняних підприємств.

У міжнародному заході в онлайн-режимі взяли участь іноземні колеги, оскільки конференція відбувалась у змішаному форматі. Зокрема, учасників конференції привітали та висловили найкращі побажання: д-р Іренеуш Жуховські,  ректор Міжнародної Академії Прикладних Наук в м. Ломжа, (Польща), д-р Хендрік Досс, член правління Німецько-Українського товариства економіки та науки, Почесний доктор Київського національного університету технологій та дизайну (Німеччина), Джеймс Річардсон, директор з глобального розвитку та партнерства, Університет Шеффілд Халлам (Велика Британія).

 

V Міжнародна науково-практична конференція «Проблеми інтеграції освіти, науки та бізнесу в умовах глобалізації» пройшла на високому науковому, організаційному та практичному рівнях, була достатньо інформативною та корисною, що неодноразово відзначалось у виступах учасників та гостей конференції. Зокрема, на пленарному засіданні виступили: Андрій Семеног, к.е.н., доцент (Сумський державний університет) з доповіддю  «The digitalization of the finance industry: fintech benefits and risks»; Анна Роберта Гальярді (Університет Фоджа, Італія) з доповіддю на тему: «The role of VEHUB4YOU project in accelerating digital transformation in business education»; Андрій Золковер, д.е.н., професор (Київський національний університет технологій та дизайну) з доповіддю: «Особливості реалізації права на доступ до публічної інформації емітентів цінних паперів»; Юрій Городецький, аспірант кафедри маркетингу та комунікаційного дизайну КНУТД з доповіддю «Цифрові комунікації та соціальні медіа»; Олександра Чернявська, аспірантка кафедри управління та смарт-інновацій КНУТД з доповіддю: «Value-driven digital brand management: the values engraved in VEHUB4YOU's logo and digital style»; Олексій Петрівський, аспірант кафедри смарт-економіки з доповіддю: «Мета і перспективи впровадження цифрової валюти Центрального Банку» та інші.

За матеріалами роботи конференції видано збірник тез доповідей, а також прийнято Рекомендації V Міжнародної науково-практичної конференції «Проблеми інтеграції освіти, науки та бізнесу в умовах глобалізації».

09.10.2023