КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ЛЕКЦІЯ ЛУЇДЖІ ФЬЮМАРА «РОЗВИТОК ТА СУЧАСНІСТЬ ОРГАНІЧНОГО ДИЗАЙНУ СЕРЕДОВИЩА»

16 листопада 2023 року на кафедрі дизайну інтер’єру і меблів відбулася лекція запрошеного професора Луїджі Фьюмара (Luigi Fiumara) «Розвиток та сучасність органічного дизайну середовища» для здобувачів освітніх програм «Дизайн середовища» бакалаврського та магістерського рівнів.

Луїджі Фьюмара, професор, архітектор, член Швейцарської спілки інженерів та архітекторів (SIA), президент Міжнародного форуму «Людина і архітектура» (IFMA) зі штаб-квартирою у Нідерландах, більше 20 років досліджує розвиток та принципи органічної архітектури й дизайну середовища та втілює їх у власних проєктах.

Лектор поділився зі студентами результатами власних досліджень. На численних прикладах з робіт видатних майстрів органічного проєктування було показано формування цього напряму та його розвиток протягом більше ніж століття. Професор Фьюмара продемонстрував та проаналізував креслення та фотографії будівель та їх інтер’єрів, починаючи від засновників органічного проєктування межі століть А. Гауді, Р. Штайнера та Л. Г. Саллівена, видатних майстрів минулого століття Ф. Л. Райта та Г. Шаруна, і до сучасних архітекторів С. Калатрава, Т. Альбертса, М. ван Хута та інших. Лектор звернув особливу увагу на те, як органічний дизайн середовища виражає тенденції розвитку свідомості людини, зокрема прагнення до свободи й індивідуальності, здорового способу життя, самопізнання та розвитку тощо. Лекцію було проведено англійською мовою.

Студенти, майбутні дизайнери, виявили значний інтерес до матеріалу лекції та висловили бажання ознайомитися з роботами професора Фьюмара, виконаними на основі принципів органічного дизайну, тому професор пообіцяв провести ще одну зустріч під час наступного візиту до України, який він планує за кілька місяців.

Щиро дякуємо професору Луїджі Фьюмара за змістовну та цікаву лекцію!

21.11.2023