КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ПОСТ-РЕЛІЗ VI МІЖНАРОДНОЇ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ «KYIVLVIVPHARMA-2023. ФАРМАЦЕВТИЧНА ТЕХНОЛОГІЯ ТА ФАРМАКОЛОГІЯ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ АКТИВНОГО ДОВГОЛІТТЯ»

 

16-18 листопада 2023 року в Київському національному університеті технологій та дизайну та Національному університеті «Львівська політехніка» відбулася VI Міжнародна науково-практична конференція «KyivLvivPharma-2023. Фармацевтична технологія та фармакологія в забезпеченні активного довголіття». Робота конференції здійснювалася в очно-дистанційній формі з використанням технічних засобів ZOOM.

У рамках програми внутрішньої академічної мобільності науково-педагогічні працівники, студенти та аспіранти кафедр промислової фармації і хімічних технологій та ресурсозбереження КНУТД відвідали НУ «Львівська політехніка», на базі якого в ході роботи конференції «KyivLvivPharma-2023» представляли результати своїх наукових здобутків.

  

Захід проходив під егідою Міністерства освіти і науки України, а співорганізаторами конференції стали Інститут фізико-органічної хімії та вуглехімії ім. Л.М. Литвиненка НАН України та Торгово-промислова палата України.

Головний партнер конференції – АТ «Фармак», – лідер фармацевтичної промисловості України. Партнером конференції також виступило ТОВ «Норла-Україна». Головний інформаційний партнер – щотижневик «Аптека».

У роботі конференції «KyivLvivPharma-2023» взяли участь понад 100 учасників з різних країн, зокрема з України, Польщі, Литви, Франції, Швейцарії, США, Ізраїлю та Естонії. Конференція стала потужною платформою для обміну науковим та практичним досвідом досягнень у галузі розробки та виробництва лікарських засобів, обговорення перспектив розвитку фармацевтичної галузі та її євроінтеграції, а також проблем підготовки фахівців для фармацевтичної промисловості України.

Під час церемонії відкриття конференції, 16 листопада 2023 р., з вітальним словом до учасників заходу звернулись:

- Наталія ЧУХРАЙ – проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв'язків НУ «Львівська політехніка», д-р екон. наук, професор;

- Людмила ГАНУЩАК-ЄФІМЕНКО – проректор з наукової та інноваційної діяльності КНУТД, д-р екон. наук, професор;

- Володимир СКОРОХОДА – директор Інституту хімії та хімічних технологій НУ «Львівська політехніка», д-р техн. наук, професор;

- Олександр ХАРЧЕНКО – завідувач кафедри фармації та технології органічних речовин Українського державного хіміко-технологічного університету, д-р хім. наук, професор;

- Владислав СТРАШНИЙ – завідувач кафедри промислової фармації КНУТД, д-р фарм. наук, професор;

- Віра ЛУБЕНЕЦЬ – завідувачка кафедри технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології НУ «Львівська політехніка», д-р хім. наук, професор;

- Володимир КОРУД – віце-президент Львівської торгово-промислової палати.

  

  

На високому науковому рівні пройшло пленарне засідання «Фармацевтична наука у забезпеченні активного довголіття. Фармація, фармацевтична біотехнологія та біогеронтологія: нові виклики 21 століття». У рамках пленарного засідання виступили:

Dr. med Hans GROTH, Chairman, Max Huenges, Research Fellow World Demographic & Ageing Forum (WDA Forum), St. Gallen, Switzerland з доповіддю на тему «Demography - Impact on National Security and Development: Case Study Ukraine»;

Роман ЛЕСИК, д-р фарм. наук, проф., Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, Dосtоr Honoris Causa Медичного університету імені Кароля Марцінковського
м. Познань (Республіка Польща) з доповіддю на тему «Похідні тіазолу/тіазолідинону. 20-річний досвід пошуку нових біологічно активних молекул»;

Ростислав СТОЙКА, д-р біол. наук, проф., член-кореспондент НАН України, завідувач відділу регуляції проліферації клітин і апоптозу Інституту біології клітини НАН України з доповіддю на тему «Covalent and non-covalent modification of synthetic and natural heterocyclic compounds for enhancement of their anticancer action»;

Андрій СМАГЛО, начальник технологічної лабораторії дослідного центру АТ «Галичфарм», експерт з  розробки ліків на основі рослинної сировини з доповіддю на тему «Сучасні підходи до покращення якості життя людини»;

Володимир БЕССАРАБОВ, д-р техн. наук, проф., професор кафедри промислової фармації Київського національного університету технологій та дизайну з доповіддю на тему «Впровадження принципів «зеленої хімії» для сталого розвитку технологій активних фармацевтичних інгредієнтів геріатричних лікарських засобів»;

Віра ЛУБЕНЕЦЬ, д-р хім. наук, проф., завідувачка кафедри технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології НУ «Львівська політехніка» з доповіддю на тему «Тіосульфонати: реагенти, біологічно активні сполуки, перспективи застосування як АФІ».

 

Після пленарного засідання робота конференції продовжилася у секціях, під час яких жваве обговорення викликала доповідь Людмили ПЕТРОВСЬКОЇ, д-ра фарм. наук, доц. кафедри косметології і аромології Національного фармацевтичного університету на тему «Досвід і перспективи підготовки фахівців з розробки і технології косметичної продукції».

Про особливості сучасного маркування косметичних засобів (елементи маркування, інформаційні знаки, графічні символи, мітки тощо) розповіла Інна БАРАНОВА, д-р фарм. наук, професор кафедри організації та економіки фармації Національного фармацевтичного університету.

Також великий інтерес учасників конференції був до доповіді Олени ФЕДОРОВОЇ, канд. хім. наук, доц., доц. кафедри технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології Національного університету «Львівська політехніка» на тему «Створення сучасних лікувально-косметичних засобів на основі природної сировини».

  

Завершився перший день роботи конференції панельною дискусією, на якій обговорювали важливі актуальні питання щодо дизайну підготовки фахівців з промислової фармації та сумісності стандарту вищої освіти зі спеціальності 226 Фармація, промислова фармація і професійного стандарту «Промисловий фармацевт». Модераторами конференції виступили Віра ЛУБЕНЕЦЬ, д-р хім. наук, проф., завідувачка кафедри технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології НУ «Львівська політехніка» та Владислав СТРАШНИЙ, д-р фарм. наук, проф., завідувач кафедри промислової фармації КНУТД. Активну участь в обговоренні взяли Олександр КУХТЕНКО, д-р фарм. наук, проф., завідувач кафедри технологій фармацевтичних препаратів Національного фармацевтичного університету, Володимир БЕССАРАБОВ, д-р техн. наук, проф., професор кафедри промислової фармації КНУТД, Аеліта КРИЧКОВСЬКА, канд. фарм. наук, доцент кафедри технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології НУ «Львівська політехніка» та Олена РОЇК, канд. фарм. наук, доцент кафедри промислової фармації КНУТД.

  

17 листопада, другий день роботи VI Міжнародної науково-практичної конференції «KyivLvivPharma-2023. Фармацевтична технологія та фармакологія в забезпеченні активного довголіття» видався не менш насиченим, продуктивним та інформативним, аніж перший.

Цього дня високу зацікавленість серед широкого кола учасників викликали доповіді, що були представлені у секції «Фармацевтична наука у забезпеченні обороноздатності держави». Любов ВАХІТОВА, канд. хім. наук, старш. наук. співроб., пров. наук. співроб. Інституту фізико-органічної хімії та вуглехімії
ім. Л.М. Литвиненка НАН України та науково-педагогічні працівники кафедри промислової фармації КНУТД, а саме Галина КУЗЬМІНА, к.х.н., доц. кафедри промислової фармації КНУТД, Олена РОЇК, канд. фарм. наук, доц. кафедри промислової фармації КНУТД та Вікторія ЛИЖНЮК, аспірантка кафедри промислової фармації КНУТД, науковий співробітник лабораторії молекулярної фармакології, хемогеноміки та біогеронтології презентували доповіді, присвячені створенню систем деконтамінації бойових отруйних речовин, засобів для лікування поранень та реабілітації воїнів, які наближають нашу Перемогу.

 

 

У межах другого дня конференції також відбулася панельна дискусія. Її модератором виступила Олена САЛІЙ, канд. фарм. наук, доцент, директор ТОВ «БІОТЕСТЛАБ». Дискусія була присвячена питанню сумісності ощадливого фармацевтичного виробництва з GMP. Активну участь у цій дискусії взяли фахівці АТ «Фармак» і науково-педагогічні працівники КНУТД та НУ «Львівська політехніка».

 

Також у рамках другого дня роботи конференції «KyivLvivPharma-2023» на кафедрі технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології НУ «Львівська політехніка» була проведена постерна сесія для здобувачів вищої освіти, за результатами якої обрано кращі молодіжні наукові роботи та визначено переможців:

1 місце ­– Анастасія БЕГДАЙ за роботу «In vitro дослідження впливу дезлоратадину і лоратадину на 15-ліпоксигеназу» (кафедра промислової фармації, КНУТД);

2 місце – Артем ХАРЧЕНКО за роботу «Функціоналізований вітамінізований продукт з антиоксидантними властивостями» (кафедра промислової фармації, КНУТД);

3 місце ­ – Софія КЛЮЧИК за роботу «Застосунки для покращення якості життя» (кафедра ТБСФБ, НУ «Львівська політехніка»).

Усі переможці постерної сесії були нагороджені цінними подарунками.

  

На завершення роботи конференції «KyivLvivPharma-2023» колектив кафедри промислової фармації КНУТД на знак вдячності за плідну співпрацю та чудову гостинність підготував для колег із НУ «Львівська політехніка» солодкий подарунок – святковий торт, який був смачною окрасою вечора.

 

Науковий та організаційний комітети висловлюють велику вдячність співорганізаторам, спонсорам та усім учасникам конференції за плідну співпрацю та взаємообмін досвідом.

Сертифікати учасників конференції «KyivLvivPharma-2023», фото із заходу, а також матеріали постерної сесії уже розміщені на сайті конференції.

За результатами конференції буде видано збірник матеріалів конференції, електронна версія якого також буде розміщена на сайті конференції.

28.11.2023