КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Німецьке товариство GIZ започатковує новий проект для університетів з енергоефективності


В розвиток повідомлення представника GIZ Ігоря Лепьошкіна, яке було озвучено на конференції «Енергоефективний університет» відбувся вебінар на тему "Розбудова експертних центрів з відбудови України на базі Енерго-Інноваційних Хабів", до участі в якому були запрошені та взяли участь співробітники Центру управління енергоефективністю, Анатолій Козленко та Михайло Шеремет.

В рамках проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС з енергоефективності в Україні» (FEER), що реалізується в Україні Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням уряду Німеччини передбачено удосконалення діяльності діючих хабів та розширення їх мережі.

Під час засідання було оголошення про умови участі закладів вищої освіти України у відборі для розширення мережі Енерго-Інноваційних Хабів (ЕНІН-ХАБ), відбір яких буде проводитись на конкурсній основі.


Основна мета та напрямки діяльності хабів була висловлена в своїх привітаннях такими учасниками вебінару, як:

  • Іма Хренова-Шимкіна, директорка проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні».
  • Ігор Балуба, керівник експертної групи з питань фахової передвищої освіти Міністерства освіти і науки України.
  • Дмитро Петрунін, начальник управління енергоефективності Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.
  • Вячеслав Лісовик, директор ГО «Школа енергоефективності».

Про очікувані результати та напрями впровадження компоненту «Професійні кваліфікації у сфері енергоефективності» проєкту «Просування енергоефективності та імплементація Директиви ЄС з енергоефективності» GIZ GmbH. розповів Ігор Лепьошкін, радник проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні».


Результати діяльності та досягнення Енерго-Інноваційних Хабів університетів повідомили:

  • Євген Юрченко, керівник Енерго-Інноваційного Хабу в м. Дніпро.
  • Вікторія Гранкіна, керівниця Енерго-Інноваційного Хабу в м. Харків.
  • Ігор Фодчук, керівник Енерго-Інноваційного Хабу в м. Чернівці/

Необхідно замітити, що на момент створення цих Центрів енергоефективності, названих тільки по іншому, в нашому університеті вже був створений подібний центр, теж за допомогою німецького товариства і маючи в своєму розпорядженні обладнання, яке іншим ще необхідно було придбати.

Наша зацікавленість в участі конкурсного відбору започаткованого проекту полягає в надії на залучення додаткових грантових коштів для розширення демонстраційного ряду обладнання, технологій джерел відновлювальної енергії та впровадження програмних комплексів підбору та проектування з метою оптимізації заходів з енергозбереження та експлуатаційних витрат енергії.

Для участі в конкурсі необхідно подати заявку та в разі її ухвалення, будуть направлені вимоги до учасників, рівень виконання яких визначить кращих.

Учасники вебінару в своїх виступах стисло сформулювали практичні питання над виконанням яких необхідно сконцентрувати увагу та виявити існуючі проблеми.

28.11.2023