КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ТИЖДЕНЬ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ – СВІТОВІ НАПРЯМКИ ЗБЕРЕЖЕННЯ ЕНЕРГІЇ

В традиціях надання допомоги нашій країні в енергетиці Федеративна Республіка Німеччина ініціювала проведення Тижня енергоефективності, програмою якого передбачена багатопланова тематика напрямків скорочення споживання енергії, в рамках якої 12  грудня відбулася конференція “Енергоефективна дипломатія задля відновлення України”, яка проходила на високому рівні в очному форматі, що трапляється не часто, в наш військовий час, в престижній будівлі на Парковій алеї.

На запрошення організаторів в заходах взяли участь Анатолій Козленко та Михайло Шеремет, для яких важливо здобувати досвід співпраці з міжнародними організаціями для застосування в роботі Центру енергоефективності університету.

Наприклад, уже завершено формування Заявки до GIZ на участь в конкурсі розширення енергоефективних ХАБів, за погодженням ректора Івана Михайловича Грищенка та сприянням Ігоря Васильовича Панасюка.

Мета ініціативи створення єдиного дієвого комунікаційного простору, на якому державні інституції, громадськість, експерти, науковці, бізнес та міжнародні організації отримають можливість обговорювати питання та ефективно долати виклики у сфері енергоефективності, що відповідають концепції “зеленого” відновлення України.

Серед спікерів форуму:

Торстен ВОЛЛЕРТ міністр-радник Представництва ЄС в Україні з питань енергетики;

Маркус КОЛЬ керівник відділу співробітництва при Посольстві Федеративної Республіки Німеччина;

Вікторія ГРИБ Голова підкомітету з питань енергетичної безпеки Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг;

Сергій НАГОРНЯК Голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг;

Олександр БУТЕНКО заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України;

Марія МАЛАЯ перший заступник Голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України;

Денис ДОРОШЕНКО Директор Департаменту відновлення та розвитку Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України;

Олександр СЛОБОЖАН виконавчий директор Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Асоціація міст України”.

Модератором форуму був відомий ведучий Андрій Курков, який професіональними та персональними коментарями щодо виступаючих, блискуче і активно супроводжував весь захід.

Крім отриманої корисної інформації в кулуарах форуму відбулися зустрічі з Маркусом КОЛЬ, який нещодавно приступив до роботи в Посольстві ФРН, його запрошено відвідати наш університет та прийняти участь у наступній конференції «Енергоефективний університет».

Під час виступу на форумі вдалося виявити автора внесення змін до статті 9 Закону України «Про енергетичну ефективність будівель», яким виявився народний депутат України Сергій Нагорняк, з яким відбулася тривала розмова, під час якої було повідомлено про зупинення підготовки енергоаудиторів, що для нього було новиною. Домовлено продовжити діалог з метою виправлення цього штучно створеного становища, проблематику якого йому буде повідомлено письмово. Такий же діалог відбувся з  народним депутатом України, Вікторією Гриб, з якою обговорили освітню діяльність з енергоефективності та інші питання, враховуючі давні партнерські стосунки.

Також відбулися діалоги з іншими багаточисельними учасниками, з якими багато часу не бачились в цій ситуації, велика подяка організаторам за цей форум. Завчасно повідомлено, що у разі оголошення повітряної тривоги, всім необхідно перейти в укриття.

Особливу подяку та можливості співпраці було висловлено, вже нам відомому, представнику GIZ Ігорю Лепьошкіну та Жанні Пацьорі, давньому партнеру Центру управління енергоефективністю та співорганізатору цього форуму.

До речі, поступило запрошення від німецького товариства на курси тренерів з підготовки спеціалістів із  «зеленої» енергетики, що будуть проходити в наступному році. Запрошуємо бажаючих викладачів до участі.

18.12.2023