КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ПРОСВІТНИЦЬКО-ПРОФІЛАКТИЧНА ОНЛАЙН-ЛЕКЦІЯ З ТЕМИ: «ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ’Я МОЛОДІ: ШЛЯХИ ЙОГО ЗБЕРЕЖЕННЯ ТА ЗМIЦНЕННЯ»

Всесвітній День психічного здоров’я Україна разом з усією світовою спільнотою святкує щорічно 10 жовтня. Психічне здоров’я є надзвичайно важливим у житті кожної людини, оскільки це стан благополуччя, в якому людина реалізує свої здібності, може протистояти звичайним життєвим стресам, продуктивно працювати та вносити вклад у суспільство. Міцне психічне здоров’я та досягнення стану психологічного комфорту нині є особливо важливим – у непростий період війни, коли Україна протистоїть російській військовій агресії.

14 жовтня 2022 року Римма Кириченко, керівник центру психологічної підтримки Київського національного університету технологій та дизайну, кандидат психологічних наук,  провела просвітницько-профілактичну онлайн-лекцію для здобувачiв освіти з теми: «Психічне здоров’я молоді: шляхи його збереження та зміцнення», з метою психопрофілактики психічного здоров’я, гармонізації внутрішнього світу студентів, розвитку самоусвідомлення, саморефлексії та самоаналізу, як необхідних складових здоров’я молоді.

У заході взяли участь 43 учасники: студенти та аспіранти КНУТД. Особливу увагу  під час онлайн-лекції було приділено значенню психічного здоров’я для здійснення життєдіяльності людини, розглянуто чинники, які позитивно та негативно впливають на стан психічного здоров’я, цінності життя і здоров’я у формуванні особистої відповідальності за власне життя. Під час лекції лектор ознайомила учасників заходу з методами профілактики психічного здоров’я та фізіологічними способами розрядки, що відновлюють людину. Римма Вікторівна розповіла як розвивати навички саморефлексії та самоаналізу, як змінювати внутрішні установки щодо реагування на стресові ситуації, як сформувати практичні навички подолання несприятливих емоційних станів, як володіти собою у різних життєвих, професійних ситуаціях та підвищити стресостійкість. Здобувачі вищої освіти виконали вправу «Колесо життєвого балансу» – ефективний і універсальний інструмент, за допомогою якого можна визначити проблемні сфери свого життя, стабілізувати їх і у такий спосіб стимулювати особистий розвиток. Студенти й аспіранти мали змогу визначити рівні стресу, морального стану та виснаження за допомогою тесту, який призначений для моніторингу психологічного стану, щоб відстежувати свій стан та вчасно врегульовувати його. У лекції було продемонстровано способи зменшення тривоги, надано практичні рекомендації щодо першої допомоги у стресових ситуаціях, як зберегти та покращити психічне здоров’я, як сформувати звичку бути щасливим та вправи, що допоможуть виробити «гормони щастя».

Після лекції слухачі мали можливість поставити запитання, які їх цікавили та висловити пропозиції щодо співпраці. Впевнені, що всі учасники онлайн-лекції на цьому заході знайшли свої секрети для підтримки свого психічного здоров’я.

Будьмо уважними один до одного та бережімо власне психічне здоров’я.

Центр психологічної підтримки КНУТД

15.10.2022