КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ПРОСВІТНИЦЬКО-ПРОФІЛАКТИЧНИЙ ЗАХІД ДЛЯ УЧАСНИКІВ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ НА ТЕМУ «МЕНТАЛЬНЕ ЗДОРОВ’Я. ТЕХНІКИ ПСИХОЛОГІЧНОГО ВІДНОВЛЕННЯ»

4 квітня 2024 року в Київському національному університеті технологій та дизайну в контексті Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, розробленої за підтримки ВООЗ у межах ініціативи першої леді України Олени Зеленської, у рамках заходів Тижня психології відбувся просвітницько-профілактичний захід «Ментальне здоров’я. Техніки психологічного відновлення».

Захід було організовано Центром психологічної підтримки КНУТД та кафедрою професійної освіти в сфері технологій та дизайну для усіх учасників освітнього процесу. На зустрічі були присутні здобувачі вищої освіти, викладачі факультетів та інститутів Університету.

 

Мета заходу – провести психопрофілактику психічного здоров’я та гармонізувати внутрішній світ учасників освітнього процесу, розвинути навички самоусвідомлення, саморефлексії та самоаналізу, як необхідних складових психологічного благополуччя.

Захід провели Римма Кириченко, керівник центру психологічної підтримки КНУТД, кандидат психологічних наук та Алла Колодяжна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри професійної освіти в сфері технологій та дизайну.

Пріоритетним завданням Центу психологічної підтримки в умовах війни є забезпечення психологічної стійкості учасників освітнього процесу. Римма Вікторівна, запропонувала учасникам заходу для обговорення надважливі питання з підтримки свого психічного здоров’я під час війни, формування вміння контролювати свій психічний стан та готовність справитись із небезпечними ситуаціями.

Учасники заходу ознайомилися з проєктом «Скажи чесно, ти як?», розробленим за підтримки ВООЗ у межах ініціативи першої леді України Олени Зеленської зі створення Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. Переглянули відеороліки «Що таке стрес і навіщо він потрібен», «Як себе підтримати – практика вдячності». Основна ідея цього проєкту – формувати культуру піклування про власне ментальне здоров’я, показати, що говорити про своє внутрішнє зовсім не соромно, навпаки – це має велике значення у боротьбі зі стресом.

Римма Кириченко розповіла про критерії психічного здоров’я та чинники, що визначають особисту психологічну стресостійкість людини. Особливу увагу вона приділила практичним методам саморегуляції психоемоційного стану, що є інструментами самодопомоги в стресових ситуаціях. Головні з них – техніки усвідомленого дихання, нервово-м’язова релаксація та метод скерованих думок.

Під час заходу було обговорено питання стресу як частини нашого життя, що захищає від загроз навколишнього світу, як механізм виживання, який змушує нас реагувати на загрози. Стрес може стати хронічним, що негативно впливає на здоров’я та самопочуття. Римма Вікторівна та Алла Володимирівна поділилися з викладачами, співробітниками та здобувачами освіти вправами, техніками та порадами щодо роботи зі стресом.

 

Римма Вікторівна запропонувала прості й ефективні техніки, які дають змогу запустити процес саморегуляції за рахунок узгодженої взаємодії нашого мозку з тілом та емоціями на рівні відчуттів, а саме техніки «Заземлення», «Відчіпляємося з гачка», «Діємо згідно з власними цінностями», «Квадратне дихання», вправа «Метелик» тощо. Ці вправи є універсальними, їх можна виконувати для самодопомоги у себе вдома чи на роботі, під час комендантської години чи у бомбосховищі. Для зміцнення нервової системи та забезпечення своєї стресостійкості психолог рекомендувала вправи робити кожного дня.

 

Алла Володимирівна запропонувала учасникам визначити рівні стресу, морального стану та виснаження за допомогою тесту, призначеного для моніторингу психологічного стану особистості. А також надала практичні рекомендації щодо першої допомоги у стресових ситуаціях, ознайомила з вправами «Коло підтримки», «Лист у майбутнє», «Писемна практика» для збереження та поліпшення психічного здоров’я. Наприкінці заходу учасники виконали вправу «Ви – світло» з метою покращення власного психологічного стану.

Просвітницько-профілактичний захід «Ментальне здоров’я. Техніки психологічного відновлення» став для його учасників новим досвідом та суттєвою психоемоційною підтримкою. Все буде Україна!

09.04.2024