КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ЗАСІДАННЯ СТУДЕНТСЬКОГО ЛІТЕРАТУРНОГО КЛУБУ

У науково-технічній бібліотеці КНУТД на постійній основі організовано літературний клуб – відкриту спільноту поціновувачів літературного мистецтва, започатковану активістами студентської профспілки та студентського самоврядування. Формат літературних зустрічей різноманітний: дискусії, обговорення, ознайомлення з новинками, читання студентами власних творів.

4 квітня 2024 року у читальній залі науково-технічної бібліотеки КНУТД відбулося чергове засідання літературного клубу за тематикою «Шістдесятники».

Ініціювали засідання літературного клубу представники студентського самоврядування факультету хімічних та біофармацевтичних технологій, творчий задум яких надихнув працівників науково-технічної бібліотеки розпочати підготовку сценарію заходу про рух шестидесятників в Україні.

Шістдесятництво – літературно-мистецьке та суспільно-політичне явище серед української інтелектуальної еліти 1960-х років. Передумовою виникнення Шістдесятництва та шістдесятників були політичні зміни, які відбувались в період десталінізації та демократизації політичного, суспільного і культурного життя в Україні. Проукраїнські молоді митці та літератори відійшли від принципів соцреалізму. В основі світоглядних засад покоління шістдесятників лежали визнання свободи в усіх її проявах, ідеї гуманізму та антропоцентризму.

Величезний та неосяжний обсяг матеріалів про культурне явище 60-х років минулого століття навів креативну групу бібліотекарів на думку про висвітлення менш відомих широкому загалу імен української культури:

Подружжя поетів-дисидентів Ірини та Ігоря Калинців – за свою проукраїнську позицію отримали по 9 років в таборах Мордовії, потім на поселенні, були позбавлені можливості бачити свою маленьку доньку. Девізом подружжя стала фраза бабусі Ірини: «Сама сядь, але нікого не зрадь!».

Микола Холодний – український поет-шістдесятник, літературознавець, публіцист, перекладач. Активний автор Самвидаву 1960-х років. Його вірші публікує позацензурний самвидавний журнал «Український вісник» В. Чорновола, називаючи його найпопулярнішим в Україні поетом. Микола Холодний, академік Бу-Ба-Бу, лауреат літературних премій, Почесної премії Ватикану за книжку «Про душу в пісні та пісню в душі». Був заарештований КДБ за антикомуністичну збірку «Крик з могили». За його підписом було сфабриковано «покаянний лист».

Алла Горська – українська художниця та дисидентка, громадська діячка, одна із засновниць та найяскравіших творчих особистостей покоління руху шістдесятництва, одна з перших представниць андерграунду, діячка правозахисного руху 1960-х в Україні. Працювала в монументальних творах, мозаїці, графіці та живописі. Вбита 28 листопада 1970 року в 41-річному віці.

Учасники літературного клубу заново відкрили для себе творчість поета-шістдесятника Вадима Крищенка. Вадим Дмитрович – видатний український поет, народний артист України, член Національної спілки письменників України, лауреат літературно-мистецьких премій, кавалер багатьох державних нагород, Почесний професор Київського національного університету технологій та дизайну, професор кафедри сценічного мистецтва і культури факультету культурних і креативних індустрій. Автор відомих пісень «Берег любові в далекім тумані…», «Хай щастить вам, люди добрі…», «Родина» та інших чудових творів, які сьогодні вважають народними.

Справжнім подарунком та відкриттям для усіх учасників зустрічі став виступ обдарованої поетеси, студентки другого курсу факультету хімічних та біофармацевтичних технологій Ангеліни Даш, яка долучилася до клубу легко і стрімко, ніби Ластівка (це творчий псевдонім Ангеліни). Учасники літературного клубу побували на прем’єрі, дебюті Ангеліни. Її поезії відрізняються щирістю, емоційністю та незаперечним талантом. Чудова, безпосередня, відверта презентація не залишила байдужим нікого. Дякуємо Ластівці від усього колективу бібліотеки КНУТД!

Однією з найактивніших учасниць засідання була Христина Свирид, студентка першого курсу факультету хімічних та біофармацевтичних технологій, яка щиро й натхненно поділилась своїми уподобаннями, планами і книжками, привезеними з дому та захопила своїм ентузіазмом усіх присутніх.

Нашим талановитим, креативним учасникам літературного клубу зичимо творчого зростання, втілення мрій, Перемоги!

Запрошуємо поціновувачів літератури на наступні зустрічі клубу та чекаємо нових запитів від студентської спільноти для обговорення та інтелектуального спілкування!

11.04.2024