КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ВІДКРИТТЯ ПЕРСОНАЛЬНОЇ ВИСТАВКИ ВАДИМА АБИЗОВА «НАЧЕРКИ З ПОДОРОЖЕЙ»

15 квітня 2024 року в Виставковому центрі «Мистецький простір» КНУТД відбулось відкриття персональної виставки «Начерки з подорожей» Вадима Абизова, доктора архітектури, професора, заслуженого архітектора України, керівника наукової школи дизайну середовища й професора Київського національного університету технологій та дизайну, дійсного члена (академіка) Української академії архітектури та Національного комітету міжнародної ради з питань охорони пам’яток та визначних поселень – ІКОМОС/ЮНЕСКО, учасника міжнародних і всеукраїнських художніх виставок.

Відкрив виставку Іван Грищенко, ректор Київського національного університету технологій і дизайну, доктор економічних наук, професор, академік Національної академії педагогічних наук України. Іван Михайлович привітав автора з визначною подією та зазначив, що Вадим Абизов є видатним науковцем світового рівня, педагогом, а виставка відкриває ще одну сторону його творчої особистості. Саме заради таких відкриттів у КНУТД створено «Мистецький простір». Принагідно ректор повідомив про приєднання КНУТД до Мережі культурного співробітництва Ініціативи трьох морів (3SICCN), що свідчить про авторитет нашого закладу в галузі мистецтва та культури.

У вступному слові Вадим Абизов представив свої роботи, створені у різні роки під час численних подорожей. Автор згадав своїх вчителів, зокрема викладача живопису, видатного українського художника Юрія Химича.

У заході взяло участь багато почесних гостей – друзів і колег Вадима Адільйовича – знаних архітекторів і митців, відомих учених і громадських діячів у галузі мистецтва, архітектури та дизайну, представників закладів вищої освіти: Київського національного університету будівництва та архітектури, Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури, Київського національного університету культури і мистецтв, Українського національного комітету Міжнародної ради з охорони пам’яток та історичних місць (ІКОМОС), Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Бойчука тощо.

Так Олег Слєпцов, доктор архітектури, професор, президент Української академії архітектури, народний архітектор України, привітав автора зі знаковою подією та відзначив багатогранну особистість автора.

Олександр Кащенко, декан архітектурного факультету КНУБА, доктор архітектури, професор, заслужений працівник освіти України, розповів про багаторічну педагогічну й творчу діяльність Вадима Абизова та подарував автору «найкраще джерело креативних ідей у мистецтві» – альбом чистого акварельного паперу.

До привітання з нагоди персональної виставки доєднались колеги з Польщі. Знаний польський художник Вальдемара Козуб, доктор хабілітований, професор Свентокшиської Політехніки, зазначив, що і наукова, і художня творчість Вадима Абизова добре відомі колегам з Польщі, де Вадим Адільович неодноразово викладав, брав участь у пленерах, мав персональні виставки.

Від імені колег привітання Вадиму Адільйовичу з відкриттям персональної виставки передала Олена Олійник, віцепрезидент Національної спілки архітекторів України, доктор архітектури, професор.

Художні роботи презентовані на виставці виконані автором у різні періоди та в різних техніках, під час численних подорожей і займають один із аспектів багаторічної й різнопланової творчої діяльності талановитого митця. Цей проєкт надає глядачам можливість зупинитися і відчути враження автора й багатство культурної і природної спадщини України та інших країн світу, де побував науковець, а також витончені, елегантні й експресивні рефлексії автора від її сприйняття.

Після урочистого відкриття усі відвідувачі: гості, викладачі та студенти КНУТД мали можливість ознайомилися з роботами, представленими на виставці.

Відеорепортаж з виставки

20.04.2024