КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ЛЕКЦІЯ ОЛЕНИ СУШИЙ «СОЦІЄТАЛЬНА ДИНАМІКА ТРАВМИ: ЧИ РОБИТЬ СИЛЬНІШИМ ТЕ, ЩО НЕ ВБИВАЄ?»!

На запрошення кафедри професійної освіти в сфері технологій та дизайну факультету мистецтв і моди КНУТД 19 квітня 2024 року в рамках Тижня психології відбулася онлайн-лекція Олени Суший, доктора наук з державного управління, доцента, головного наукового співробітника Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, запрошеного дослідника Університету Матея Бела в Словаччині.

 

Під час онлайн-заходу з теми «Соцієтальна динаміка травми: чи робить сильнішим те, що не вбиває?» Олена Володимирівна представила оригінальну концепцію соцієтальної динаміки колективної травми, а також авторську експериментальну методологію, розроблену для аналізу соцієтальної динаміки травми як динамічного компонента та соціально-психологічного стану масової (колективної) свідомості.

Лекторка запропонувала систему теоретичних поглядів та ідей, що розкривають зміст та сутність травми як багатовимірного феномену масової свідомості і соціального життя, як довготривалого кумулятивного процесу, що розгортається у специфічних історичних, соціальних, політичних, культурних контекстах, і як «місце», де перетинаються минуле, теперішнє і майбутнє.

Згідно з авторською гіпотезою травматичний досвід не розчиняється і не спливає з часом, а накопичується, і кожне наступна травматична подія, нашаровуючись на попередній травматичний досвід, помножує їхній травмуючий вплив. Переплетення різних часових і просторових травматичних досвідів становить невидимий смисловий шар буття як окремої людини, яка все життя шукає сенс свого існування у відповідях на запитання: «Що я можу знати?», «Що я повинен робити?», «На що я можу сподіватися?», так і опановується від покоління до покоління в запитаннях «Хто ми?»; «Що важливо для нас?» і «Якими принципами керуємося (насправді)?» спільнотою, яка визначає сенс свого буття як нація і держава.

Спікер зазначила, що суспільно-трансформаційні процеси в Україні впродовж останніх років відбуваються в самопідживлюваних умовах соцієтальної кризи. Це специфічно позначилося на процесах становлення групової (національної) ідентичності, формування демократичних цінностей і настановлень, кристалізації соціальних інституцій та інституційних практик. І крок за кроком підвело країну до тієї ситуації, яку наразі маємо: російсько-української війни.

Матеріал лекції став підґрунтям для роздумів щодо нашої життєстійкості, а саме навичок і здатності виживати в надскладних турбулентних умовах.

Щиро дякуємо Олені Суший за цікаву, змістовну та корисну лекцію! Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю!

 

22.04.2024