КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ЛЕКЦІЯ ВОЛЬФА БУРГЕРА В РАМКАХ ТИЖНЯ ЕЛЕКТРИЧНОЇ ТА КОМП’ЮТЕРНОЇ ІНЖЕНЕРІЇ

15 квітня здобувачі освіти й викладачі кафедр комп’ютерної інженерії та електромеханіки, прикладної фізики та вищої математики, інформаційних та комп’ютерних технологій, механічної інженерії, комп’ютерних наук прослухали лекцію Вольфа Бургера (Wolf Burger), професора Кооперативного державного університету Баден-Вюртемберга, Штутгарт, Німеччина з теми «Паливні елементи – резервна електростанція для енергоефективної будівлі». Захід відбувся в рамках проведення Тижня електричної та комп’ютерної інженерії.

Модератором зустрічі виступив Ігор Панасюк, директор Навчально-наукового інституту інженерії та інформаційних технологій, він представив гостя та історію його співпраці з КНУТД.

Лекцію професор Вольф почав з ознайомлення присутніх зі структурою та діяльністю Кооперативного державного університету Баден-Вюртемберга, навчання у якому здійснюється за дуальної системою у співпраці з партнерами університету – Mercedes, Porsche, Bosch та ін.

Також професор навів результати своїх досліджень у галузі паливних елементів. Він зауважив, що наразі приблизно 50 % електроенергії в Німеччині використовується для забезпечення роботи систем опалення близько 25 % – для транспортних потреб. Сьогодні в Німеччини нараховується лише 1,5 % електромобілів, а збільшення цього показника призведе до надвисокого рівня витрат електроенергії в певні періоди доби. Крім того наявні електромережі, як у Німеччині так і в Україні, не розраховані для розподілу необхідної електроенергії в майбутньому. Отже, на часі розглянути інший тип джерела енергії, яким у майбутньому може стати водень чи метанол. На думку професора, треба розробляти напрям децентралізованих когенераційних установок на паливних елементах, що дасть можливість виробляти енергію, зокрема й в університетах. А з відпрацьованою енергією, яка буде отримана від тепла, створювати системи опалення.

Після завершення заходу відбулося неформальна спілкування щодо перспектив розвитку комбінованих джерел електроживлення для енергоефективних будівель.

Щиро дякуємо професору Вольфу Бургеру за змістовну та цікаву лекцію та чекаємо на нові спільні проєкти!

23.04.2024