КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ЕМОЦІЙНО-РОЗВАНТАЖУВАЛЬНИЙ ЗАХІД ДЛЯ УЧАСНИКІВ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ. МАЙСТЕР-КЛАС З ВИГОТОВЛЕННЯ ЛЯЛЬКИ-МОТАНКИ

22 квітня 2024 року в рамках Тижня психології відбувся емоційно-розвантажувальний захід – майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки, який було організовано кафедрою професійної освіти в сфері технологій та дизайну факультету мистецтв і моди. Провели захід Римма Кириченко,  кандидат психологічних наук, доцент кафедри професійної освіти в сфері технологій та дизайну, керівник центру психологічної підтримки КНУТД та Дар’яна Олійник, студентка 4 курсу, гр. БПТ-20 (ск-22), яка навчається за ОП «Професійна освіта (Технологія виробів легкої промисловості)» та працює на посаді майстра виробничого навчання Київського професійного коледжу технологій та дизайну одягу.

Мета заходу – ознайомити учасників заходу з історією появи народної ляльки, з обрядами і традиціями, пов’язаними з виготовленням ляльок; зацікавити їх культурою своєї Батьківщини, народною творчістю; розвивати образне мислення, творчі здібності; домогтися глибокого осмислення здобувачами вищої освіти та викладачами значення ляльки-мотанки в житті людини; формування духовної потреби берегти її як сімейний скарб, як оберіг; виховувати любов до своєї Батьківщини!

У майстер-класі взяли участь здобувачі вищої освіти спеціальностей 053 «Психологія», 015 «Професійна освіта (за спеціалізаціями)», 182 «Технології легкої промисловості»  та викладачі КНУТД: Марія Білянська, завідувачка кафедри професійної освіти в сфері технологій та дизайну, доктор педагогічних наук, доцент;  Алла Колодяжна, доцент кафедри професійної освіти в сфері технологій та дизайну, кандидат психологічних наук, доцент; Дарина Черняк, доцент кафедри філософії та культурології, кандидат соціологічних наук, доцент; Руслана Множинська, доцент кафедри філософії та культурології, кандидат філософських наук, доцент.

Римма Кириченко ознайомила учасників з історію виникнення, сакральним значенням, різновидами та традиціями створення ляльки-мотанки. Присутні дізналися, що здавна лялька-мотанка була й іграшкою, й родинним оберегом: захисницею від усіляких хвороб, символом щасливого подружнього життя, берегинею домашнього вогнища. За словами Римми Вікторівни, існує безліч видів мотанок – берегиня-годувальниця, кня­гиня-бажаниця, зерновушка, пеленашка, трав’яничка. Але всі вони виконують одну роль – приносять у родину добро, злагоду, любов і достаток. Робили її з найпростішого матеріалу – сіна, клаптиків тканини, ниток, стрічок. Свою назву отримала від слова «мотати», адже ляльку треба було мотати з ниток або з тканини. Психологиня зазначила, що виготовлення ляльки-мотанки є гарним психотерапевтичним засобом, який допомагає заспокоїти нервову систему та зарядитися позитивною енергією. Для процесу заспокоєння після навчання, трудового дня, або в період не надто приємних змін у житті  рекомендується займатися рукоділлям, а саме виготовленням ляльок-мотанок, адже в процесі створення ми отримуємо душевну рівновагу, спокій, відчуття гармонії зі світом.

Найцікавішою частиною заходу для учасників став майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки «На щастя».  Дар’яна Олійник ознайомила здобувачів вищої освіти та викладачів з технологією виготовлення ляльки-мотанки, зазначила, що в жодному разі не можна використовувати голку, а тільки нитки і тканину. Лише в останні часи майстри, що роблять колекційні ляльки, які вже мають не тільки сакрально-обрядове, а й художнє та естетичне значення, використовують голку для оздоблення лише вбрання ляльки вишивкою або гаптуванням. Усі інші деталі ляльки-оберегу до тепер виготовляються без застосування голки.

Завдяки чудовому майстер-класу учасники мали змогу дізнатися походження, призначення та найголовніше – етапи виготовлення ляльки-мотанки, адже це один із найдревніших архетипічних символів, який єднає культури і традиції. А також отримали можливість поринути у магічний світ українських обрядів та вірувань. Виготовляючи ляльку-мотанку з натуральних матеріалів, учасники майстер-класу вкладали у неї свою енергію, позитивні думки, власні мрії та прагнення або загадували побажання тим, кому хотіли її подарувати.

Українська народна лялька є втіленням добра і лагідності. Це оберіг людської душі й долі, символ предків. Це символ Великої Матері, яка сотворила все суще і береже дотепер народжені нею душі. 

Позитивно та натхненно пройшов майстер-клас зі створення ляльки-мотанки. Римма Кириченко та Дар’яна Олійник створили для учасників заходу особливу атмосферу творчої медитації. Яскраві емоції, опанування нових навичок, творчий гамір, певна змагальність і завершальний акорд – українська народна лялька мотанка, що стане тепер оберегом у кожного з майстрів-початківців.

Треба зазначити, що виготовлення ляльки-мотанки як арттерапевтичний метод став своєрідною медитативною практикою для здобувачів вищої освіти та викладачів, сприяв покращенню психоемоційного стану, зняттю нервово-психічної напруги, створенню комфортної та творчої атмосфери для спільної роботи, що об’єднало учасників заходу, та дало змогу на певний час відволіктися від щоденних викликів спричинених війною та повітряних тривог.

Дуже вдячні всім присутнім, що разом з нами поринули в історію створення ляльки-мотанки, яка є культурною спадщиною українського народу та символом родючості, достатку та оберегом для родини!

Дякуємо нашим мужнім захисникам, нашим ЗСУ!

Все буде Україна!

26.04.2024