КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ВИХОВНА РОБОТА ФАКУЛЬТЕТУ МИСТЕЦТВ І МОДИ У ГУРТОЖИТКАХ

Визначальними у виховній системі факультету мистецтв і моди є спосіб життя колективу, його творчий дух, традиції, визнання унікальності, неповторності кожного студента. Реалізація особистісно зорієнтованого підходу в освітній діяльності перебуває в прямій залежності від виховної роботи в гуртожитку. Адже гуртожиток є тим феноменом соціального середовища, який має великий виховний вплив на студента, створює об’єктивну основу для формування всебічно і гармонійно розвиненої людини. Куратори академічних груп сприяють створенню в гуртожитку здорового морально-психологічного клімату, організовують різноманітні виховні заходи та індивідуальну роботу зі студентами. В умовах воєнного стану, важливим аспектом є проведення регулярних інструктажів щодо необхідності дотримання правил поведінки під час повітряних тривог та перебування в укриттях.

Так, 22 березня 2024 року, до Міжнародного дня боротьби з туберкульозом, в гуртожитку № 2 КНУТД Алла Колодяжна, доцент кафедри професійної освіти в сфері технологій та дизайну (ПОСТД), куратор провела тематичну бесіду з теми «Чи будеш ти здоровим – залежить від тебе». У цікавій і доступній формі бесіди та презентації студенти ознайомилися з ознаками туберкульозу і правилами його профілактики.

26 березня 2024 року Марія Білянська, завідувач кафедри ПОСТД та доцент кафедри ПОСТД, та куратор Віта Григор’єва відвідали студентський гуртожиток № 2 КНУТД. Викладачі нагадали студентам про алгоритм дій здобувачів вищої освіти в гуртожитку та в університеті після оголошення сигналу «Повітряна тривога».

 

У рамках заходів із національно-патріотичного виховання, Віта Анатоліївна та Марія Михайлівна провели зі студентами вікторину «Чи знаю я Шевченка?». Студенти пригадали життєвий і творчий шлях Великого Кобзаря, відкрили для себе іншого Шевченка – Шевченка-художника. А також заглибилися у духовну спадщину Великого Кобзаря, відчули її актуальність і в наші дні.

 

28 березня 2024 року Наталія Остапенко, декан факультету мистецтв і моди та Алла Колодяжна, заступник декана з виховної роботи, провели неформальну зустріч зі студентами факультету, що мешкають у гуртожитку № 2 КНУТД.

Наталія Валентинівна та Алла Володимирівна поспілкувались зі студентами, ознайомились із їх поточними побутовими проблемами, а також вислухали пропозиції щодо поліпшення умов проживання.

16 квітня 2024 здобувачів освіти факультету було залучено до мистецького вечора. Тематичний захід «Мода та мистецтво» було організовано з ініціативи кураторів кафедри моди та стилю Світлани Лозовенко, Марини Яценко, Тетяни Авраменко і Яни Мамченко. Мета мистецького заходу – обговорення кінофільмів та літератури про моду.

На початку заходу студенти разом із кураторами переглянули та обговорили фільм «Ів Сен-Лоран» режисера Жаліль Лєспер (2014 р.) про період професійного становлення всесвітньо відомого дизайнера та його роботи в Домі моди Dior.

 

Куратори розповіли здобувачам освіти про кінострічки в яких розповідається біографії всесвітньо відомих дизайнерів: «Дім Гуччі», «Американська історія злочинів: Вбивство Джанні Версаче», «Коко до Шанель», «Секрети Лагерфельда» та інші.

Учасники заходу також обговорили літературу про моду. Було зазначено, що за останні роки українською мовою перекладено чимало цікавих біографічних книжок, а саме: «Анна. Біографія», біографія головного редактора журналу «Vogue» Емі Оделл, «Таємниця на ім’я Лагерфельд»; «Дім Гуччі», «Коко Шанель», «Анрі Гідель» тощо.

Мистецький вечір минув у дружній та веселій атмосфері. Наприкінці заходу залучені учасники згадали музикальні твори із фільмів.

17 квітня 2024 року Ольга Гараніна, завідувач кафедри технологій моди (ТМ) та куратори Антоніна Бабич та Вікторія Кернеш, доценти кафедри ТМ відвідали гуртожиток № 2 КНУТД. З метою підвищення рівня обізнаності молоді з питань охорони здоров’я, побутових звичок, гігієни та санітарії провели тематичну бесіду з теми «Чистота та креатив оселі».

Турбота про планету та збереження довкілля починається з кожного, а саме: з чистоти та затишку в кімнаті, власній оселі, прибудинковій території, вулиці, парку тощо. 19 квітня 2024 року куратори Антоніна Бабич та Вікторія Кернеш, доценти кафедри ТМ, провели екологічну акцію у гуртожитку № 2. На клумбах було висаджено різноманітні багаторічні квіти, які будуть прикрашати подвір’я гуртожитку з ранньої весни і до пізньої осені, насичуючи повітря неповторними ароматами квітів і радуватимуть око мешканців гуртожитку барвистими кольорами.

 

Гуртожиток для студентів – це друга домівка, де вони проводять незабутні роки свого життя, тому кожен намагається зробити її затишною і красивою.

23 квітня 2024 року перед компетентним журі стояло нелегке завдання – визначити з десятків кімнат гуртожитку, де мешкають студенти факультету мистецтв і моди, найкращу. До його складу входили: голова журі – Наталія Остапенко, декан факультету мистецтв і моди, члени журі – Алла Колодяжна, заступник декана з виховної роботи, члени студентського самоврядування гуртожитку № 2 Владислав Колесник, Наталія Вознюк та Аліна Микитей.

Кімната-переможець обиралася за такими критеріями: санітарний стан, художньо-естетичне оформлення, збереження майна, дотримання правил внутрішнього розпорядку мешканцями кімнати.

Після нетривалого обговорення було прийнято одностайне рішення обрати переможцями мешканців кімнат:

І місце – кімната № 37 (Єлєна Моргоч, Діана Пантюшенко, Валерія Молотковська);

ІІ місце – кімната № 33 (Анастасія Шовкова, Дарина Демчук, Ангеліна Масюк);

ІІІ місце – кімната № 102 (Анастасія Стельмах, Світлана Шнайдер, Анастасія Безугла).

 

Загалом, виховна діяльність куратора є не менш важливою за його навчальну або наукову діяльність, а в умовах воєнного часу значення цієї складової роботи викладача значно зростає. Регулярне відвідування гуртожитку є важливою складовою роботи наставника академічної групи, завідувачів кафедр та керівництва деканату.

Приємно бачити, як самостійне життя на очах змінює вчорашніх учнів, і як швидко вони дорослішають!

 

03.05.2024